Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 140

Ciovlica sau ciovlica ruginie (Glareola pratincola) - enciclopedia universala

Ciovlica sau ciovlica ruginie (Glareola pratincola):  Este o pasare rara in avifauna tarii noastre si necesita masuri de conservare urgenta. Tot ca o raritate poate fi vazuta si surata ei, ciovlica negrie (Glareola nordmanni). Ciovlica poate fi intalnita in zonele litorale ale Marii Negre si Marii Mediterane, cu o densitate mai mare in Peninsula Iberica, Italia si zona Balcanica. In Romania poate fi intalnita si pe cursul inferior al Dunarii. Ciovlica prefera zonele aride si arse de soare dar mereu din apropierea apelor deoarece habitatele ideale ale acestei pasari sunt terenurile secate, lipsite de vegetatie. La corp, ciovlica seamna cu o randunica mai mare. Penajul este ruginiu - cenusiu, cu intunecarea treptata a culorilor spre varful aripilor si coada. Specific speciei este linia de culoare neagra care porneste de la ochi si care coboara ca un colier pe gat. Pe burta, penajul este alb. Ciocul este negru cu baza rosie. Lungimea corpului este de 24-28 cm, deschiderea aripilor de 60-70 cm iar greutatea de 50-80 g. Ciovlica se hraneste cu insecte pe care le prinde din zbor si foarte rar de pe sol. Cuibul este construit pe pamant iar femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cipariu, Tmotei - enciclopedia universala

Cipariu, Tmotei:  (n. 21 februarie 1805, Panade, jud. Alba - d . 3 septembrie 1887, Blaj) - filolog iluminist. A studiat la Blaj Filosofia si Teologia. Acolo s-a hirotonisit preot si a ramas pana la sfarsitul vietii profesor. A luat parte la miscarea de revendicare nationala si sociala a romanilor din Transilvania. Membru fondator al Societatii Academice Romane (1866) . Enciclopedist. Ii citise pe Voltaire, Jules Michelet, Feuerbach. A scos ziarul Organul luminarei (1847) . A fost unul dintre intemeietorii filologiei romanesti si alcatuitorul primei antologii sistematice a monumentelor vechi de limba: Elemente: de limba romana dupa dialecte si monumente vechi, 1857; Chrestomatia sau Analecte literarie din cariile mai vechi si mai none romanesti, tiparite si manuscrise, incepand de la secolul XVI pana la XIX, 1858. Ca optiune filologica a apartinut scolii latiniste. A scrisGramateca limbii romane, 1868, Premiul Societatii Academice Romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciprian G. - enciclopedia universala

Ciprian G.:  (n. 30 mai 1883, Buzau - d. 7 mai 1968, Bucuresti; nume la nasterte: Gheorghe Constantin Constantinescu) - dramaturg. A absolvit Conservatorul de Arta Dramatica, clasa C. I. Nottara, la Bucuresti si a fost actor la Teatrul National din Craiova si Bucuresti. A scris mai ales comedii, in care predomina tema predestinarii si inclinatiei histrionice a omului: Omul cu martoaga, 1928, debut, jucata la Berlin, Praga, Berna, Paris) ; Capul de ratoi , 1940; Un lup mancat de oaie, 1947. A lasat si memorialistica: Cutia cu maimute, 1942) ; Mascarici si mazgalici, 1958.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Circuit biogeochimic - enciclopedia universala

Circuit biogeochimic:  succesiunea de procese specifice biosferei, prin care elementele chimice din mediu sunt reluate, transferate si fixate sub o forma, prin intermediul si cu participarea organismelor vii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 137 138 139

140

141 142 143 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct