´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 141

Circul glaciar - enciclopedia universala

Circul glaciar:  este o forma negativa de relief, cu aspect de amfiteatru, cu pereti (versanti) abrupti si puternic denivelati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Circulatia generala a atmosferei - enciclopedia universala

Circulatia generala a atmosferei:  ansamblul miscarilor aerului din atmosfera la scara planetara, cauzate de diferentele de temperatura si presiune. Circulatia generala a atmosferei

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Circulatia sangvina - enciclopedia universala

Circulatia sangvina:  Miscare a sangelui in diferitele vase sub impulsionarea pompei cardiace. Circulatia sangvina furnizeaza celulor organismului, prin intermediul sangelui, oxigenul si substantele de care au acestea nevoie pentru a supravietui si a-si juca rolul in functionarea organelor. Pentru a realiza aceasta, sangele urmeaza doua circuite: primul, numit circulatia pulmonara sau mica circulatie, ii permite sa se reoxigeneze in contact cu alveolele pulmonare; al doilea, numit circulatia sistemica sau marea circulatie, iriga organele cu sange reoxigenat. Toate schimburile gazoase intre sange si organe se efectueaza prin intermediul capilarelor, ramificatiile terminale de foarte mica marime ale vaselor sangvine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Circulatie extracorporala - enciclopedia universala

Circulatie extracorporala:  Tehnica utilizata in chirurgia cardiaca pe cord deschis, permitand in mod temporar si artificial asigurarea circulatiei si oxigenarii sangelui in locul inimii si plamanilor. Circulatia extracorporala este folosita atunci cand interventiile trebuie sa fie efectuate pe inima nemiscata, scutita de circulatia sangvina, de exemplu in cazul pontajului aortocoronarian, de inlocuire a unei valvule cardiace sau de inchidere a comunicatiilor anormale intre diferite cavitati cardiace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 138 139 140

141

142 143 144 »
«

»