´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 142

Circumcizie - enciclopedia universala

Circumcizie:  Ablatie a preputului. Circumcizia este o practica rituala pentru anumite religii. Ea mai poate fi realizata din motive de igiena, ablatia preputului evitand acumularea de secretii sub preput, uneori sursa de infectii. in patologie, circumcizia este practicata de catre un medic atunci cand preputul este prea lung, glandul dificil de decalotat, sau in caz de jena la mictiune consecutiva unei ingustari preputiale, de balanita (infectie a santului preputial) si, la adult, in caz de parafimoza (strangulare dureroasa a bazei glandului printr-un inel preputial prea stramt, facand recalotarea imposibila).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cirenaicii - enciclopedia universala

Cirenaicii:  Adeptii scolii filozofice socratice din Grecia antica (scoala Cirenaica); intemeiata de Aristip din Cirene in sec. IV i.Hr., care preconiza, in planul etic, cultivarea rationala a placerilor (hedonismul) drept scop al vietii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciroza - enciclopedia universala

Ciroza:  Boala a ficatului provocata de o alterare a celulelor sale. Ciroza este una dintre primele cauze de mortalitate in tarile industrializate. Ea se traduce printr-o scleroza a tesutului hepatic, prin dezvoltarea in ficat a unei retele de cicatrici fibroase si prin noduli de regenerare, insule de celule viabile separate unele de altele prin tesut cicatricea!. Cauzele cirozelor sunt multiple: alcoolismul este cea mai frecventa in tarile industrializate, dar ciroza mai poate fi provocata de o boala virala (hepatitele B, C si D), autoimuna (ciroza biliara primitiva, hepatita cronica autoimuna), metabolica (hemocromatoza, boala lui Wilson, fructozemia, galactozemia, tirozinemia, mucoviscidioza etc.); unele ciroze sunt inca cu cauze necunoscute. Evolutia clinica a unei ciroze trece prin mai multe etape. La inceput, boala este total asimpto-matica. Dupa un tip variabil apar primele tulburari: astenie (slabiciune generalizata), pierdere in greutate, ascita (efuziune lichidiana in interiorul peritoneului), hemoragii digestive consecutive unei hipertensiuni portale (cresterea presiunii sangvine in vena care conduce circulatia intestinala si splenica spre ficat) cu risc de ruptura a varicelor esofa-giene. Intr-un stadiu avansat, insuficienta hepatocelulara se traduce printr-un icter, prin hemoragii difuze, printr-o encefalopatie (somnolenta, coma). Ciroticii sunt deosebit de sensibili la infectii: tuberculoza, infectii respiratorii si urinare, infectie a lichidului de ascita. In stadiul terminal apare o insuficienta renala grava. Cand ciroza evolueaza pe parcursul catorva ani, ficatul poate deveni sediul unui hepatocarcinom (tumora maligna dezvoltata plecand de la celulele hepatice). Diagnosticul de ciroza nu poate fi clar stabilit decat pe baza unei biopsii hepatice, transcutanate sau chirurgicale. Tratamentul, complex, vizeaza, in principal, prevenirea sau incetinirea constituirii fibrozci, ciroza fiind ireversibila o data instalata. Totusi, procesul cirotic poate fi incetinit prin suprimarea imediata si completa a oricarei bauturi alcoolizate. Prevenirea si tratamentul principalelor complicatii (tratamentul infectiilor; a hipertensiunii portale, prin derivatia chirurgicala a vaselor bolnave; a ascitei, prin administrarea de diuretice si prin reducerea aportului de sare) au permis prelungirea considerabila a vietii ciroticilor, dar pacientii risca atunci sa contracteze un hepatocarcinom. In acest caz, este uneori posibil sa se realizeze ablatia chirurgicala a tumorii. Transplantul hepatic constituie singurul tratament radical al cirozei. El nu este aplicabil decat unui numar limitat de cazuri, la pacientii destul de tineri si in absenta complicatiilor vasculare grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CIS-COBOL - enciclopedia universala

CIS-COBOL:  (Compact Interactive Standard COBOL) - standard compact interactiv pentru limbajul COBOL.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 139 140 141

142

143 144 145 »
«

»