´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 143

CISC - enciclopedia universala

CISC:  (Complex Instruction Set Computing) - procesor ce foloseste instructiuni complexe la nivel

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cisek, Oscar Walter - enciclopedia universala

Cisek, Oscar Walter:  (n. 23 septembrie 1897, Bucuresti - d. 30 mai 1966, Bucuresti) - scriitor si critic de arta. A studiat Istoria Artelor laMunchen. A colaborat la Ideea europeana, Contimporanul, Gandirea s.a. A scris eseuri de arta plastica: Theodor Aman, 1931; Eseuri si cronici plastice, 1961. Ca scriitor s-a remarcat indeosebi in proza: Entmenschlichung (Dezumanizare) , 1921, expresionista; Unbequeme Liebe (Iubire incomoda) , 1932, Hamburg; Der Stroom ohne Ende (Fluviul fara sfarsit) , 1937, Berlin - o epopee a Deltei Dunarii; Vor den Toren (In fata portilor) , 1950, Frankfurt - despre Tara Oasului; Reisigfeuer (Foc de vreascuri) , ciclu compus din romanele Crisan, 1960, Premiul Academiei si Horea, 1962, Premiul de Stat. A scris si poezie de influenta expresionista: Die andere Stimme (Vocea cealalta) , 1934, Dresda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistectomie - enciclopedia universala

Cistectomie:  Ablatie chirurgicala a intregii vezici sau a unei parti din ea. Cistectomia este una din modalitatile de tratament al tumorilor vezicale. Exista doua tipuri de cistectomie. dupa numarul si situarea tumorilor de indepartat. Cistectomia partiala permite conservarea unei mictiuni normale pe cai naturale. Ea este indicata pentru tumorile vezicale unice situate pe o parte mobila a peretelui vezicii. Capacitatea vezicii este adesea redusa dupa interventie, dar o capacitate normala este recuperata in cateva luni. Cistectomia totala este asociata adesea, la barbat, cu ablatia prostatei (prostatocistectomie) si, la femeie, cu cea a uterului si a uretrei (pelvectomie anterioara). Aceasta interventie este practicata in cazul unui cancer intins al vezicii. Operatul nu va mai putea sa urineze pe cai naturale, trebuind sa fie realizata o derivatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistercieni - enciclopedia universala

Cistercieni:  Membri ai unei congregatii benedictine fundate in 1098 de Sf. Robert, la Citeaux. Au reintrodus viata simpla initiala a Ordinului Benedictin. In prima jumatate a sec. XII, centrul lor a devenit abatia Clairvaux, fundata de Sf. Bernard. Congregatia fost dizolvata in timpul Revolutiei Franceze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 140 141 142

143

144 145 146 »
«

»