Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 144

Cisticercoza - enciclopedia universala

Cisticercoza:  Boala parazitara provocata prin infestarea cu cisticerci, larvele teniei porcului. Cisticercoza se intalneste mai ales in Madagascar, in America Latina, in Reunion si in unele tari din Asia si Europa (Portugalia). Boala se contracteaza prin ingerarea de alimente crude sau prost spalate pe care se gasesc oua de tenie. Oul eclozeaza in stomac, apoi embrionul de tenie ajunge in muschi, derm si mai ales la ochi sau in creier si se inchisteaza, provocand aparitia unei mici tumori de marimea unui bob de orez, larva cisticercului. Localizarea in creier provoaca crize de epilepsie, dureri de cap, convulsii si vome repetate. Localizarea in globul ocular poate antrena o cecitate. Diagnosticul se bazeaza pe localizarea larvelor inchistate fie prin radiografie sau scanografie cerebrala, fie prin biopsie. Tratamentul consta in administrarea de praziquantel pe cale orala. Chistul trebuie uneori sa fie scos pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistinoza - enciclopedia universala

Cistinoza:  Boala cauzata de o tulburare a metabolismului cisteinei, acid aminat care se depune in unele tesuturi (ochi, rinichi, indeosebi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistinurie - enciclopedia universala

Cistinurie:  Boala congenitala caracterizata printr-o excretie urinara anormal de ridicata a cistinei si altor acizi aminati dibazici (lizina, arginina, ornitina).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistita - enciclopedia universala

Cistita:  Inflamatie acuta sau cronica a mucoasei vezicale. O cistita este cel mai des marturia unei infectari cu germeni patogeni, bacili sau, mai rar, cu o ciuperca (Candida albicans). Ea este mult mai frecventa la diabetici, la femeile tinere in perioada de activitate sexuala si la femeile insarcinate (cistita putand cauza contractii uterine cu pericolul unei nasteri premature). Ea este adesea legata de o boala care stanjeneste eliminarea vezicala a urinii (ingustare sau diverticul al uretrei, calculii vezicali, tumora vezicala) sau din cauza unor bride himenale care antreneaza, in timpul actului sexual, o inoculare in uretra si in vezica a unor germeni prezenti in vagin. La barbat, ea poate fi cauzata de un obstacol prostatic (adenom). Cistita se manifesta adesea brutal printr-o durere suprapubiana, dureri la mictiune, mictiuni frecvente si nevoia imperioasa de a elimina doar cateva picaturi de urina. Aceasta tulburare este semnul prezentei puroiului (piurie), rau mirositor si care contine adesea sange (cistita hematurica). Temperatura ramane normala, aparitia unei febre semnaland trecerea spre o infectie mai evoluata a cailor urinare. Diagnosticul se bazeaza pe ansamblul acestor semne. Germenii in cauza sunt identificati printr-un examen citobacteriologic al urinii (ECBU.), iar printr-o antibiograma se testeaza sensibilitatea la antibioticele uzuale. Cistita este tratata prin administrarea de antibiotice cu buna eliminare urinara. La 48 ore dupa incheierea tratamentului se face un control al sterilitatii urinii. Recent, a fost incercat un tratament "monodoza" (o singura priza de antibiotic). Tratarea cauzei favorizante este, de obicei, suficienta pentru a preveni noi accese de cistita. In numeroase cazuri totusi nu poate fi pusa in evidenta nici o cauza. Recidiva este atunci frecventa si prevenirea se bazeaza pe respectarea regulilor igienice si dietetice: consumul de lichide (mai mult de doi litri pe zi), mictiunile frecvente, igiena perfecta genitala si perineala, tratarea eventualelor constipatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 141 142 143

144

145 146 147 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct