´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 145

Cistocel - enciclopedia universala

Cistocel:  Coborarea vezicii in vagin. Un cistocel survine mai ales la femeile care au mai multi copii, ca urmare a nasterilor sau, mai des, dupa menopauza. Cistocelul este tratat prin reeducarea perineului, cu scopul de a-i intari muschii, sau printr-o interventie chirurgicala numita cistopexie, care urmareste reamplasarea vezicii in cavitatea pelviana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistografie - enciclopedia universala

Cistografie:  Examen radiologie care studiaza starea si functionarea vezicii. Cistografia permite sa fie observate contururile vezicii, capacitatea sa de evacuare si starea uretrei. Ea se adreseaza in mod deosebit barbatilor, la care afectiunile prostatei legate de varsta (adenomul de prostata) pot provoca o intarziere si o dificultate la urinat, precum si o evacuare incompleta a vezicii. Ea permite, de asemenea, sa se localizeze tumorile, polipii vezicali si calculii si sa se deceleze prezenta unui reflux vezico-uretral (refluxul urinii catre rinichi in cursul mictiunii). Cistografia necesita opa-cifierea vezicii, lucru realizabil in doua modalitati. In timpul cistografiei prin urografie intravenoasa, opacifierea se obtine indirect, produsul de contrast, injectat pe cale venoasa, fiind eliminat prin rinichi in urina si opacifiind astfel caile urinare. Cliseele vezicii sunt realizate inainte, in timpul si dupa mictiune, permitand evaluarea starii uretrei si punerea in evidenta a eventualului reziduu vezical postmictional. Aceasta tehnica nu permite observarea refluxului vezico-uretral. In timpul cistografiei pe cale retrograda sau supra-pubiana, produsul de contrast, diluat in ser fiziologic, este injectat direct in vezica printr-o sonda introdusa prin peretele suprapubian (cateterism suprapubian sub anestezie locala) sau in uretra; aceasta tehnica necesita o asepsie riguroasa, iar un scurt tratament cu antibiotice poate fi prescris pentru a preveni orice risc infectios. Mai multe clisee sunt realizate in timp ce vezica se umple, apoi in timpul mictiunii si dupa aceea. Spre deosebire de cistografia retrograda, in care produsul iodat nu trece in sange, cistografia prin urografie intravenoasa poate antrena o reactie de intoleranta la iod; aceasta este evitata printr-un tratament antialergic prescris preventiv pacientilor sensibili.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistomanometrie - enciclopedia universala

Cistomanometrie:  Examen care permite masurarea presiunilor in vezica pe masura ce aceasta se umple. Cistomanometria este practicata cu ajutorul unei mici sonde dotata cu captoare, introdusa in vezica dupa o usoara anestezie locala la barbat (introducerea fiind mai neplacuta la barbat). Vezica este umpluta cu apa si presiunile inregistrate sunt reprezentate grafic. Astfel se pot studia tulburarile vezicale functionale de origine neurologica si incontinentele urinare de efort.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistoplastie - enciclopedia universala

Cistoplastie:  Interventie chirurgicala care urmareste inlocuirea in totalitate a vezicii sau a unei parti din ea dupa o cistectomie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 142 143 144

145

146 147 148 »
«

»