´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 146

Cistoscopie - enciclopedia universala

Cistoscopie:  Examen endoscopic al vezicii. Cistoscopia are scopuri diagnostice si terapeutice: observarea mucoasei vezicale, a orificiilor ureterale, a colului vezical si a uretrei, efectuarea de prelevari dintr-o leziune suspecta, introducerea unei sonde ureterale, ghidata pana in rinichi pentru a cauta, de exemplu, originea unei sangerari sau a celulelor tumorale; si, de asemenea, realizarea unor radiografii ale cailor renale prin injectarea printr-o sonda ureterala, a produselor radioopace, tratarea unor tumori vezicale prin rezectia electrica sau cu laser, distrugerea sau extragerea unor calculi vezicali. Cistoscopia, in scop diagnostic, nu necesita spitalizare si se practica cel mai des fara anestezie la femei si sub anestezie locala, prin aplicarea unui gel, la barbati. Cistoscopia, in scop terapeutic, se desfasoara in blocul operator, sub anestezie generala sau peridurala. Examenul este practicat cu ajutorul unui cistoscop, un tub rigid sau suplu dotat cu un sistem optic, care se introduce in uretra. Cistoscopia de tip suplu permite o explorare vezicala atraumatica si nedureroasa la barbati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cistostomie - enciclopedia universala

Cistostomie:  Tehnica chirurgicala constand in deschiderea vezicii direct la nivelul pielii. Cistostomia poate fi temporara sau definitiva. Destinata sa permita evacuarea urinei atunci cand acest lucru nu este posibil pe caile urinare joase naturale, ea este practicata deasupra pubisului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Citafereza - enciclopedia universala

Citafereza:  Prelevare sangvina selectiva a unui singur tip de elemente celulare, celelalte elemente fiind reintroduse donatorului. Elementele prelevate pot fi plachete (trombafereza), globule albe (leucafereza), limfocite (limfafereza), globule rosii (eritrofereza). Citafereza, utilizata in terapeutica pentru indepartarea celulelor in exces la un bolnav in timpul leucemiilor sau trombocitemiilor (exces al nivelului de trombocite), este mai des practicata la un donator sanatos pentru a realiza rezerve de produse specifice care pot fi transfuzate apoi bolnavilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cititorul abstract - enciclopedia universala

Cititorul abstract:  Este destinatarul pe care opera literara il presupune, il proiecteaza, il contine implicit; este imaginea receptorului ideal pe care il reclama o anumita opera litrara, receptor capabil sa realizeze o lectura corespunzatoare, corecta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 143 144 145

146

147 148 149 »
«

»