´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 148

Citokina - enciclopedia universala

Citokina:  Molecula secretata de catre limfocite (globule albe care intervin in imunitatea celulara) si de catre macrofage (celulele de aparare a organismului cu misiunea de a absorbi particulele straine) si implicata in dezvoltarea si reglarea raspunsurilor imunitare. Citokinele sunt peptide, mici proteine constituite din aminoacizi, care actioneaza asupra celulelor de tipuri variate posedand receptori proprii fiecaruia dintre ele. Unele cito-kine au primit denumirea dupa functia lor principala (interferam, factor necrozant al tumorilor); altele poarta un nume generic, interleukina, urmat de un numar (de la 1 la 18). Productia industriala de citokine, dupa donarea genelor lor, a permis deja utilizarea lor in tratamentul cancerelor si al bolilor sistemului imunitar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Citologie - enciclopedia universala

Citologie:  Studiu al caracterelor morfologice si functionale ale celulelor. Citologia recurge, in principal, la examenul microscopic al celulelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Citomegalovirus - enciclopedia universala

Citomegalovirus:  Virus ADN din familia Herpesviridae (herpes virus). Citomegalovirusul este transmis prin contactul cu saliva si urina contaminate si prin globulele albe (transfuzie). O data patruns in organism, citomegalovirusul se stabileste in limfocite si ramane pentru toata viata. Citomegalovirusul este responsabil de infectii congenitale (boala incluziilor citomegalice) si, la orice varsta, de infectii latente care, frecvent, nu dau nici un simptom, sau se traduc printr-o febra prelungita cu mono-nucleoza sangvina, eventual asociata cu o hepatita, o pneumopatie sau o encefalita. Infectia poate, de asemenea, sa declanseze o forma deosebit de grava de retinita, aproape exclusiv observata la subiectii atinsi de SIDA sau imuno-deprimati. Diagnosticul se face prin imunofluorescenta (cercetare in sange a anticorpilor facuti sa devina fluorescenti pentru a fi vizualizati), prin cultivarea sangelui, urinei sau secretiilor, sau prin examen serologic. Tratamentul antiviral, la nevoie pe cale locala in atingerile oculare, este preconizat in caz de leziuni constituite la subiectul imunodeprimat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Citopatologie - enciclopedia universala

Citopatologie:  Studiu al modificarilor morfologice ale celulelor, provocate de catre boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 145 146 147

148

149 150 151 »
«

»