Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 149

Citoplasma - enciclopedia universala

Citoplasma:  Totalitate a elementelor care se afla in interiorul celulei, cu exceptia nucleului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Citopunctie - enciclopedia universala

Citopunctie:  Tehnica constand in prelevarea, cu ajutorul unui ac fin, de celule dintr-o leziune situata in profunzime in vederea unui diagnostic citologic. Desi toate organele sunt accesibile unei citopunctii, terenurile privilegiate de aplicare a acesteia sunt chisturile ovariene lichidiene (pe care citopunctia permite, de altfel, sa le trateze prin vidanjarea chistului) si tumorile (indeosebi cele ale sanului). Punctia este ghidata prin palpare sau, pentru organele profunde (plaman, ficat, pancreas), prin tehnicile de imagerie medicala (radiologie, ecografie, scanografie). Daca inocuitatea si simplicitatea realizarii citopunctiei au facut din ea o tehnica de explorare de un foarte mare interes, ea nu permite totusi, spre deosebire de biopsie, sa stabileasca un diagnostic clar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciubotica-Cucului - enciclopedia universala

Ciubotica-Cucului:  Ciubotica-Cucului sau Primula Vulgaris se numara printre primele flori care isi desfac bobocii primavara, ele continua sa infloreasca pana vara tarziu si chiar toamna. Sunt considerate simbolul primaverii, al sperantei si tineretii. Primula este cea mai raspandita planta cultivata in ghivece, indragita pentru razistenta sa in conditiile nu tocmai prielnice din apartament, pentru abundenta inflorire si timpul indelungat de mentinere a florilor. Genul Primula care cuprinde peste 500 de specii, dintre care majoritatea cresc prin Asia temperata, unele in Europa si putine in America. Plante erbacee, anuale, bianuale si cele mai multe perene, unele de sera rece, altele, mai putine, de sera temperata, au frunze dispuse in rozete bazale, iar florile hermafrodite, dispuse in umbele. Fructul este o capsula globuloasa sau ovala si contine numeroase seminte. Primulele se pot imparti in doua categorii: primule cultivate in sera (in ghivece, pentru ornarea apartamentelor) si primule cultivate in aer liber (in vederea decorarii gradinilor). Speciile exotice, care suporta cu greutate gerul, sunt cultivate in ghivece in sere sau in apartamente. Printre speciile rustice, adaptate la decorarea pajistelor si a gradinilor umede, amintim P.acaulis, cu flori colorate in galben deschis, P.auricola, cu frunzele carnoase si florile galbene, P.hirsuta, cu flori purpurii, P.elatior, cu flori galbene sau portocalii reunite sub forma de umbrela si alte numeroase varietati colorate diferit. Interesant la aceste plante este nu doar gama deosebit de larga a culorilor in care se prezinta florile diverselor specii ci si a combinatiilor de culori si nuante, ci si aspectul si forma frunzelor. In mare parte, acestea sunt oval-alungite, de culoare verde intens, acoperite cu perisori fini si pufosi, cu dispunere sub forma de rozet. Se inmultesc prin seminte ori separarea tefelor din gradini, toamna sau primavera, dupa trecerea florilor. Planta are nevoie sa fie udata cu regularitate, mai ales primavara. In general, spre sfarsitul iernii si primavara ploua mai des, dar trebuie controlat terenul incepand cu luna februarie, pentru a se evita uscarea lui excesiva. Din martie pana in octombie plantei i se administreaza ingrasamant la fiecate 10-15 zile. Primula obconica, cultivata exclusiv ca planta la ghiveci, este cea mai cunoscuta si raspandita, inflorind continuu de toaman pana primavera. Are frunze late, dispuse in rozeta bazala, lungi petiolate, ovale sau oblonge, usor dintate sau aproape intregi. Florile au un colorit variat (rosu, violet, mai rar alb, albastru, roz), sunt dispuse in umbela multiflora, deseori cu alta umbela mai mica suprapusa, cu corola mare formata din petale franjurate sau simple.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciuful de padure (Asio otus) - enciclopedia universala

Ciuful de padure (Asio otus):  Este o pasare de prada de marime medie de aproximativ 35 cm lungime. Datorita celor doua smocuri de pene de pe cap mai este cunoscuta ca si bufnita cu urechi. Este o specie mai des intalnita decat altele din familia sa. In momentul in care o vedem nu putem sa nu ramanem impresionati de ochii ei reci si patrunzatori de culoare galbena-portocalie. Ciuful de padure are penajul pestrit in care regasim galbenul, cenusiul, albul, negrul. Lungimea corpului este de 35-37 cm, anvergura aripilor este de 85-95 cm iar greutatea corpului este de pana la 330 g. Daca este sa ne luam dupa nume am crede ca este o pasare care traieste numai in padure. Nu este de loc asa. Ciuful de padure a fost observat si in zonele cu mult sutuf sau in palcuri izolate de copaci cu vedere larga. Nici parcurile din orase nu sunt ocolite de aceasta pasare. Adaptabilitatea ei extraordinara a facut ca sa o putem intalni in aproape toate zonele tarii. Este o pasare remarcabila prin faptul ca reuseste sa-si schimbe infatisarea in functie de dispozitie, de mediul inconjurator sau de posibilii adversari. Femela depune pana la 8 oua de culoare alba incepand cu luna aprilie. Nu isi face propiul cuib ci ocupa cuiburile deja facute ale ciorilor sau cotofenelor. Perioada de incubatie este de 30 de zile. Puii eclozeaza la interval de 1-2 zile intre ei iar diferenta dintre pui este foarte vizibila deoarece au o crestere foarte rapida. Ciuful de padure se hraneste in principal cu soareci pe care ii prinde noaptea. Localizarea prazii se face atat vizual cat mai ales auditiv. Fiecare pasare adulta prinde pana la 6 soareci pe noapte pe care ii inghite intregi. Datorita faptului ca se hraneste in principal cu rozatoare mici putem spune ca ciuful de padure este o pasare extrem de folositoare, reusind sa tina sub control populatia de rozatoare mici din zonele in care vaneaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 146 147 148

149

150 151 152 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct