´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 150

Ciuma - enciclopedia universala

Ciuma:  Boala infectioasa si contagioasa grava cauzata de o bacterie, bacilul lui Yersin sau Yersiniapestis. Inca sunt observate cazuri izolate si putine in Noul Mexic (sudul SUA), in Mexic, in India, in Turkestan etc. Rezervorul de bacili este sobolanul, sau, in Asia Centrala, merionul (un rozator salbatic). Boala se transmite intre animale si de la animal la om prin intermediul puricilor. Omul poate, de altfel, sa contracteze boala intr-o forma deosebita de ciuma (pesta pulmonara), prin inhalarea de picaturi de saliva provenind de la un subiect infectat. Ciuma bubonica se contracteaza prin intepatura puricelui. Ea se traduce printr-o febra ridicata, prin frisoane si prin dureri difuze, urmate de o importanta umflare a ganglionilor limfatici, in particular a celor inghinali, si prin supurarea lor (bubon pestos). Ciuma Sau pesta pulmonara genereaza o febra ridicata si o pneumopatie acuta asfixianta, cu expectoratii abundente si sangvinolente. Forma septicemica pura survine direct dupa contaminare sau dupa aparitia buboanelor pestoase. Ea se traduce printr-o febra ridicata, prin frisoane, printr-un delir si o stare de prostratie; evolutia este rapida, fatala in absenta tratamentului. Antibioticele (strepto-micina) trateaza deosebit de eficace ciuma. Riscurile de extindere epidemica sunt aproape nule daca supravegherea sanitara si masurile oficiale sunt respectate. Ciuma este o boala cu declarare obligatorie. Autoritatile cer izolarea bolnavului (reglementare sanitara internationala). Exista un vaccin recomandat profesiunilor de risc (tehnicienii din laboratoarele care manipuleaza bacilul, muncitorii agricoli din zonele afectate de aceasta boala).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciupagea, Ana - enciclopedia universala

Ciupagea, Ana:  (n. 29 octombrie 1865, Bucuresti - d. 26 februarie 1908, Bucuresti) poeta si traducatoare. A absolvit Literele la Bucuresti, Arta Dramatica la Paris. Actrita a Teatrului National din Bucuresti. Influentata de Eminescu, scrie versuri romantice: Poezii, 1887, in Revista literara". A scris si piese de teatru: Virginia, 1892; Noapta de Pasti, 1895. A tradus teatru de Paul Ferrier, Charles Favart, E. Legouve, Beaumarchais s.a. A fost printre putinele femei ale vremii care si-a exprimat personalitatea prin scris, fara sa fi provenit din randurile aristocratiei si fara sa fi avut in familie modele culturale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciuperci - enciclopedia universala

Ciuperci:  Organisme vii ce poseda un nucleu celular tipic. Lipsite de clorofila, ele traiesc pe seama materiilor organice (fie saprofite pe materialele inerte, fie parazite la om, animale si plante). Ele se hranesc prin absorbtia realizata de-a curmezisul peretelui celular. Unele ciuperci sunt utile si joaca un rol in industriile de fermentatie (bere, vin, paine), in prepararea branzeturilor, in procesarea de enzime etc. In domeniul medical, interesul lor rezida in prepararea de antibiotice, de estrogeni, de anabolizante. Alte ciuperci sunt vatamatoare, paraziteaza plantele, altereaza alimentele dupa recoltare, deterioreaza materialele. O serie de ciuperci, care cresc spontan in natura sau care sunt cultivate, constituie excelente materii comestibile; continand pana la 90% apa, ele sunt concomitent bogate in glucide, in proteine, in saruri minerale si in vitamine. Altele sunt otravitoare si provoaca intoxicatii grave, uneori mortale. Unele specii, continand psilocibina, au proprietati halucinogene. Ciupercile sunt implicate in trei tipuri de boala: micoze (infectia unui tesut viu), alergii (reactia unui individ legata de inhalarea sporilor la contactul cu o ciuperca), mico-toxicozele (intoxicatii rezultand din ingerarea metabolitilor fungici toxici). Intoxicatiile alimentare cauzate de ciuperci. In caz de ingerare a unor ciuperci otravitoare, intoxicatia se poate manifesta imediat sau dupa o perioada de incubatie variabila, dupa tipul de ciuperca ingerata. Se deosebesc diferite tipuri de intoxicatie dupa toxina responsabila si dupa efectul pe care il produce. Pentru a evita orice otravire cu ciuperci, este indispensabil sa se invete identificarea prin caracterele lor a speciilor periculoase si sa se interzica sistematic consumarea oricarui exemplar a carui identificare este indoielnica. In fata unei intoxicatii, se impune alertarea centrului de specialitate cel mai apropiat cu scopul sa se administreze tratamentul adecvat: spalaturi stomacale, tratarea hepatitei sau a nefritei, reechilibrarea ionica a sangelui etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciuperci eoliene - enciclopedia universala

Ciuperci eoliene:  blocuri de roca formate in deserturi, ca urmare a deflatiei si coraziunii. Dupa spulberarea nisipului stancile care apar sunt erodate la partea inferioara, astfel capatand un aspect de ciuperca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 147 148 149

150

151 152 153 »
«

»