Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 153

Clasa sociala - enciclopedia universala

Clasa sociala:  Ansamblu de persoane si grupuri ocupand aceeasi pozitie socio-economico-culturala (nivel de viata, interese economice, comunitate de cultura etc.) pe scara ierarhica a societatii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Clasicism - enciclopedia universala

Clasicism:  curent literar ce domina la noi la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui de- al XIX-lea. Nu s-a format o arta poetica inchegata a clasicismului romanesc. Operele clasice releva orientarea spre cultura greco-latina, spre literatura anacreontica si neo-anacreontica.Scoala Ardeleana, Vasile Aaron, Ioan Barac, poetii Vacaresti, Costache Conachi, Barbu Paris Momuleanu, Gh. Asachi au structura clasica. S-a sustinut, despre literatura romana, ca exista o tendinta mai generala spre clasicism (a se vedea Vasile Alecsandri, Gr. Alexandrescu, Al. Odobescu, Duiliu Zamfirescu s.a.) . De asemenea, despre perioada de aur a literaturii romane (Eminescu, I. L. Caragiale, Creanga, Slavici) se spune ca este epoca marilor clasici. In calitate de curent literar european, clasicismul este urmat de preromantism si romantism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Clasicism - enciclopedia universala

Clasicism:  Curent in arta si cultura europeana, aparut in sec. XVIII in Franta, caracterizat prin cultul pentru cultura greco-romana, prin cautarea perfectiunii in forma, prin respectul pentru masura, prin gustul pentru analiza psihologica, prin ordine, echilibru si claritate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Clasificarea alimentelor - enciclopedia universala

Clasificarea alimentelor:  In mod obisnuit alimentele se claseaza in sase grupe, tinand cont de caracteristicile lor nutritionale: grupa I (lapte si produse lactate); grupa II (came, peste, oua); grupa III (alimente grase: unt, margarina, smantana, uleiuri); grupa IV (cereale si derivatele lor, cartofi, legume uscate); grupa V (fructe si legume); grupa VI (zahar si produse zaharoase). Alimentele din grupa I aduc proteine animale. Aportul lor in lipide si in glucide este variabil. Ele sunt foarte bogate in calciu, in vitamine (A, B2, Bl2), dar contin putin fier si practic deloc vitamina C Alimentele grupei II au un continut ridicat in proteine. Ele aduc fier si vitamine B, chiar vitamina A in unele cazuri. Alimentele grupei III nu reprezinta decat fractiunea vizibila a aportului de lipide. in fapt, exista grasimi "invizibile" continute in alimentele animale. Ele sunt bogate in lipide, vitamina A (unt, smantana) si E (margarina, anumite uleiuri). Alimentele grupei IV sunt alimente energetice bogate in glucide, continand de la 10% (cereale) la mai mult de 20% (legume uscate) proteine. Doar cartoful contine numai 2% proteine. Aceste alimente contin fibre si vitamine ale grupelor B si D Alimentele grupei V sunt bogate in apa, in saruri minerale, in vitamine, cu un continut in glucide variind de la 5 la 20%. Prin celuloza pe care o contin, ele formeaza un element de balast, facilitand functionarea intestinului. Ele sunt aproape intotdeauna lipsite de lipide. Gatirea lor permite cresterea digestibilitatii fructelor si legumelor, dar, prelungita, gatirea alimentelor poate avea efecte nefaste provocand distrugerea vitaminelor C si B9 si disparitia unei parti a sarurilor minerale. Alimentele grupei VI (zahar, miere, dulceata, ciocolata, produse de cofetarie, siropuri, sucuri de fructe zaharate etc.) furnizeaza glucidele rapid utilizabile de catre organism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 150 151 152

153

154 155 156 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct