´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 163

Coagulare - enciclopedia universala

Coagulare:  Transformare a sangelui lichid in gel semisolid. Antrenand formarea cheagului, coagularea permite ca sangerarea consecutiva unei raniri sa fie oprita. Acest proces este consecinta unei inlantuiri de reactii chimice implicand diferite substraturi si enzime plasmatice. Ea pune in joc 13 factori, care intervin in acest lant de reactii. Aceste interactiuni complexe au drept rezultat transformarea unei proteine solubile, fibrinogenul, intr-o proteina insolubila, fibrina, care formeaza armatura cheagului. O coagulare deficienta este, in general, consecinta unei trombopenii (cantitate insuficienta de plachete), a unei carente in diferiti factori ai coagularii sau a unei anomalii a vaselor sangvine. Acestea se traduc printr-o predispozitie de a suferi hemoragii interne si externe. O coagulare prea mare sau hipercoagularea poate fi legata de o crestere a nivelului factorilor de coagulare, la sfarsitul unei sarcini de exemplu, de o diminuare a cantitatii de enzime anticoagulante (boala hepatica), de o incetinire a fluxului sangvin. Aceasta supracoagulare poate antrena o tromboza (formarea unui cheag intr-o artera sau intr-o vena). Diferitele tulburari ale coagularii sunt diagnosticate prin examene ale procesului coagularii sangelui, un examen global (timpul de coagulare) sau analitic (durata fiecareia dintre cele trei faze), si prin numaratori ale globulelor (masurarea nivelului de hemoglobina si a numarului de globule albe, de plachete si de globule rosii pe milimetrul cub de sange). Aceleasi examene permit, de asemenea, sa se urmareasca rezultatele unui tratament cu anticoagulant administrat subiectului cu scopul de a reduce un risc de tromboza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coagulare intravasculara diseminata - enciclopedia universala

Coagulare intravasculara diseminata:  Sindrom hemoragie caracterizat prin formarea de cheaguri in micile vase sangvine, antrenand prabusirea factorilor de coagulare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coalitia antihitlerista - enciclopedia universala

Coalitia antihitlerista:  Alianta formata din statele care s-au opus expansiunii Germaniei hitleriste in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coalitia de la Mazar Pasa - enciclopedia universala

Coalitia de la Mazar Pasa:  Uniunea gruparilor liberale din Romania, realizata in 1875, prin care s-au pus bazele Partidului National Liberal din Romania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 160 161 162

163

164 165 166 »
«

»