´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 164

Coane - enciclopedia universala

Coane:  Orificii posterioare ale foselor nazale. Atrezia coanala (absenta congenitala a dezvoltarii coanelor) antreneaza dificultati respiratorii la nou-nascut. Tratamentul consta in deschiderea lor pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coapsa - enciclopedia universala

Coapsa:  Segment al membrului inferior cuprins intre sold si genunchi. Scheletul coapsei este constituit din femur, articu-landu-se in partea de sus cu cotilul pentru a forma soldul, iar in jos cu tibia si rotula pentru a forma genunchiul. Coapsa poate fi sediul leziunilor osoase (fracturi de femur), leziunilor vasculare (arterita, plaga arteriala, flebita, varice), durerilor de origine nervoasa (cruralgie, sciatica) sau al leziunilor musculare (intindere, hematom sau ruptura a cvadricepsului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coarctatie aortica - enciclopedia universala

Coarctatie aortica:  Ingustare congenitala a aortei, localizata in principal in torace, la originea partii descendente a aortei toracice, dupa formarea arterei subclaviare. Coarctatia aortica stanjeneste curgerea sangelui in aorta. Ea provoaca o crestere a presiunii arteriale in amonte si diminuarea ei in aval; aceasta creeaza o slabire sau, mai des, o supresie a batailor arterelor femurale in zona inghinala. Chirurgia consta in ablatia zonei ingustate si intr-o suturare a celor doua segmente aortice supra si subiacenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coarda vocala - enciclopedia universala

Coarda vocala:  Mica structura fibroasa a largin-gelui, in forma de cordon, permitand fonatia. In numar de doua, corzile vocale schiteaza o mica proeminenta orizontala pe peretele lateral al laringelui. Intre ele se gaseste regiunea glotei, care separa regiunea supraglotica si regiunea sub-glotica, totul constituind laringele. Corzile vocale sunt examinate de catre medicul specialist in decursul unei laringoscopii. Laringita (inflamatia) cronica este una dintre patologiile cele mai frecvente ale corzilor vocale, iar tratamentul sau este cel al cauzei (tabagism etc.). In plus, exista mai multe feluri de tumori benigne, intre care nodului corzilor vocale (profesori, oratori, cantareti etc.); un simplu repaus vocal cu sedinte de ortofonie (reeducarea vocii) rezolva problema, in caz contrar trebuie practicata ablatia. Cancerul laringelui, adesea consecutiv unei laringite cronice, poate fi limitat doar la corzile vocale; prognosticul lui este atunci destul de bun, mai ales daca tratamentul este precoce. De altfel, functionarea corzilor vocale poate fi perturbata de o compresie a nervilor laringelui cauzata de o tumoare a gatului, capului sau toracelui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 161 162 163

164

165 166 167 »
«

»