´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 165

Coasta - enciclopedia universala

Coasta:  Fiecare dintre oasele plate, in forma de arc, care constituie armatura toracelui. Se socotesc, de sus in jos, 12 perechi de coaste, fiecare fiind atasata unei vertebre dorsale. Totalitatea lor constituie impreuna cu sternul cusca toracica. Se pot deosebi coastele adevarate (de la 1 la 7), unite cu sternul prin cartilagiile costale; coastele false (de la 8 la 10), a caror extremitate anterioara se uneste cu cartilagiul costal supraiacent; si coastele libere (11 si 12), al caror cartilagiu ramane liber. Fracturile de coaste sunt frecvente la adult, mult mai mare la copil, din cauza supletei toracelui sau. Survenite in mod obisnuit dupa o cadere sau dupa o lovitura, fracturile provoaca o durere ascutita si o umflare a tesuturilor adiacente. Diagnosticul este confirmat prin radiografie. Fracturile care nu afecteaza decat un numar limitat de coaste sunt benigne si tratamentul lor este doar analgezic. Durerile, accentuate de catre miscarile respiratorii sau de tuse, dispar de la sine in cateva saptamani. In schimb, fracturile pluricostale, mai ales cele care provoaca un volet toracic (portiune a peretului toracic desolidarizata de ansamblul scheletului), pot pune in pericol viata ranitului prin decompensare respiratorie acuta. Tratamentul, instituit de urgenta si in mediu spitalicesc (chirurgie), necesita fixarea voletului toracic si o ventilatie asistata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coasta - enciclopedia universala

Coasta:  tarm de mare (ex. Coasta de Azur), panta abrupta a unui deal sau munte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coati - enciclopedia universala

Coati:  Coati este denumit adesea micul urs. are labele scurte si inarmate cu gheare puternice, dar asemanarea sa cu ursul se opreste aici. Coati seamana mai degraba cu un urs spalator, dar are un corp mai subtire, o coada mai lunga si stufoasa si un bot mai alungit si suplu. Botul ii foloseste pentru a scormoni pamantul in cautarea hranei. Coati este omnivor, el mananca deci de toate: insecte, animale mici, oua de pasari, dar prefera cu adevarat fructele. Traieste in grupuri mici si este arboricol. Este cu adevarat un catarator abil, care este capabil, ca si veverita, sa coboare din copaci cu capul inainte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cobaiul - enciclopedia universala

Cobaiul:  este numit si porc de India, el este mai temator si mai mare decat ruda sa, hamsterul. Este un animal pe care l-ai intalnit cu siguranta la vreunul dintre prietenii tai. Nu este atat de greu sa te organizezi ca sa tii unul acasa la tine. Este suficient sa ai o cusca, un asternut de paie, rumegus sau talas de lemn si unul sau doua accesorii, ca un vas pentru mancare si un biberon cu apa plasat pe verticala. Doar de atat are nevoie cobaiul, pentru ca este putin activ si nu foarte abil sa se catare si sa sara. Este un mare mancacios strict erbivor (nu se hraneste decat cu plante si fructe). Cobaiul este totodata diurn si nocturn; de fapt, el isi intrerupe de obicei si ziua, si noaptea prin scurte perioade de odihna. Daca ai un cuplu de cobai, sa stii ca mama cobai poate sa aiba pana la 4 sau 5 gestatii pe an, fiecare numarand 2 sau 3 pui!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 162 163 164

165

166 167 168 »
«

»