´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 167

Cobra - enciclopedia universala

Cobra:  este cel mai mare serpe veninos. Recordul il detine cobra regala, cu o lungime de 6 metri! Atunci cand este deranjata (asa cum s-a intamplat cu sarpele pe care-l vezi in partea de jos a paginii), ea se ridica si isi lateste pielea gatului intr-un mod foarte impozant. Veninul cobrei este extrem de puternic, pana intr-atat incat o muscatura poate chiar omori un elefant. Unele cobre, precum cea aratata aici in stanga, scuipa veninul prin colti. Jetul de venin poate fi propulsat pana la distanta de 2 metri si tinteste intotdeauna ochii adversarului pentru a-l orbi. Cobrele se hranesc mai ales cu alti serpi si cu soparle. Au putini inamici, de fapt numai mangustele si pasarile-secretar reusesc sa le omoare. Cobra este sarpele preferat de imblanzitorii de serpi din India, care o fac sa se ridice incet si leganat, in ritmul flautului. In realitate, ea nu aude muzica (toti serpii sunt surzi), insa urmareste miscarile flautului imblanzitorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coc - enciclopedia universala

Coc:  Bacterie de forma rotunda sau ovalara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocaina - enciclopedia universala

Cocaina:  Alcaloid natural sau sintetic, utilizat in medicina ca anestezic local si considerat stupefiant. In stare naturala, cocaina nu mai este intrebuintata decat sub forma de solutie uleioasa (colir 2%) si de pomada cu atropina si cocaina. Clorhidratul de cocaina, substanta sintetica, este un puternic anestezic local si un puternic vasoconstrictor. Ea este inscrisa pe lista substantelor stupefiante. Folosirea prelungita a cocainei (prin inhalare sau injectare) duce la toxicomanie: aceasta provoaca o excitare a centrilor cerebrali psihici si senzoriali si o diminuare a senzatiei de oboseala. De altfel, inhalarile regulate pot antrena leziuni ale septului nazal, iar dozele puternice genereaza uneori un comportament psihotic. Supradoza poate antrena convulsii, o coma sau un colaps care sfarseste uneori cu moartea prin stop cardiac. "Crack"-ul este o forma purificata de cocaina ale carei efecte sunt mult mai rapide, mai intense si mai putin prelungite. Consecintele asupra activitatii cardiace pot fi mortale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocarda - enciclopedia universala

Cocarda:  Semn distinctiv (de obicei cu culorile nationale) purtat la chipiu de catre militari sau la piept, in anumite conditii, de catre civili.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 164 165 166

167

168 169 170 »
«

»