´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 168

Coccidioidoza - enciclopedia universala

Coccidioidoza:  Boala infectioasa provocata de catre ciuperca Coccidioidis immitis. Coccidioidoza se intalneste in regiunile desertice din California, America Centrala si America de Sud. Aceasta boala se contracteaza prin inhalarea de pulberi continand spori. Coccidioidomicoza provoaca simptome pulmonare febrile, asemanatoare celor ale gripei sau ale tuberculozei, care pot sa se asocieze unor manifestari generale: eritem nodos (eruptie de placi pe membrele inferioare), supuratii osteoarticulare, meningita. Coccidioidomicoza este tratata prin administrarea de antifungice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coccidioza intestinala - enciclopedia universala

Coccidioza intestinala:  Boala parazitara provocata de prezenta in intestin a coccidiilor. Coccidiile sunt protozoare care infesteaza, de obicei, animalele, mai rar oamenii. Tratamentul coccidiozei este cel al simptomelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coccigodinie - enciclopedia universala

Coccigodinie:  Durere a regiunii coccigiene. O coccigodinie are drept origine un traumatism direct sau o entorsa a ligamentelor sacrococcigiene. La persoanele in varsta, ea poate dezvalui o fractura de oboseala a sacrumului (fractura spontana legata de imbatranirea sau de uzura osului). In sfarsit, ea este asociata uneori cu o stare depresiva. Redesteptata de presiunea varfului coccisului, coccigodinia face dificil statul in sezut. Tratamentul depinde de cauza, dar, in toate cazurile, trebuie sa se evite timp de cateva saptamani pozitia sezanda pe cocis, ajutandu-se de perne pentru a evita sprijinul pe partea de sus a coapselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coccis - enciclopedia universala

Coccis:  Segment inferior al coloanei vertebrale. Fractura de coccis este cel mai des consecutiva unei caderi pe fese. Ea provoaca o durere vie, care deranjeaza in pozitia asezat. Examenul si radiografiile confirma diagnosticul. Aceasta fractura se complica dupa un timp cu o coccigodinie, durerea coccisului persistand mai multe saptamani. Tratamentul sau, la fel ca si al coccigodiniei, este simptomatic si se limiteaza la prescrierea de analgezice sau de antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 165 166 167

168

169 170 171 »
«

»