´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 169

Cocea, Nicolae D. - enciclopedia universala

Cocea, Nicolae D.:  (n. 29 noiembrie 1880, Barlad - d. 1 februarie 1949, Bucuresti) - publicist si scriitor. Familie de aromani. Studii universitare la Bucuresti si Paris. Principalul animator al unor publicatii de stanga: Viata sociala, Facla, Viitorul social, Chemarea, Era noua, Reporter. Bun pamfletar. A participat la revolutia din Rusia, 1917 si l-a cunoscut pe Lenin. Antiregalist, afacut inchisoare pentru scrieri satirice la adresa regelui Carol al II-lea. Dupa al doilea razboi mondial a fost vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. A scris romane satirice: Vinul de viata lunga (1931, tradus in franceza 1989, postum) , Nea Nae (1935) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocea, Sofia - enciclopedia universala

Cocea, Sofia:  (n. 15 iunie 1839, Falticeni m 27 octombrie 1861, Vaslui) - publicista, poeta, traducatoare. Matusa lui N. - d. Cocea. A absolvit Scoala Centrala din Iasi, a fost profesoara la Vaslui. La treisprezece ani a tradus piesa Maria sau Mustrarile de cuget a unei mame de Al. Duval (m.27.10.1861) . A colaborat la Steaua Dunarii si s-a manifestat ca unionista, fiind apeciata de MihailKogalniceanu si Vasile Alecsandri, dar detestata de Gh. Asachi. Un volum s-a publicat postum: Operile doamnei Sofia Crisoscoleu, nascuta Coce, 1862.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocobacil - enciclopedia universala

Cocobacil:  Bacterie a carei forma este intermediara intre cea a unui coc (sferic) si cea a unui bacii (alungit).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocorul - enciclopedia universala

Cocorul:  este o pasare eleganta, cu un gat lung, un cioc scurt si un mers foarte gratios. Sunetele scoase de cocor seamana cu niste strigate, cu sunetele unei trompete sau cu un clampanit. El este usor de recunoscut in zbor dupa gatul sau lung si dupa picioarele lungi, pe care le tine in prelungirea corpului. Cand ajunge la varsta reproducerii, cocorul alege o partenera si formeaza un cuplu care ramane unit pe viata. Cuplul cuibareste in mlastini sau pe pajistile umede. Cuibul este construit direct pe pamant, iar femela depune in general 2 oua. Apoi masculul si femela isi impart clocitul care dureaza 1 luna. La scurt timp dupa ce ies din oua, puii de cocor sunt capabili sa-si urmeze parintii; catre varsta de 2 luni pot zbura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 166 167 168

169

170 171 172 »
«

»