Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 170

Cocosarul (Turdus pilaris) - enciclopedia universala

Cocosarul (Turdus pilaris):  Este o pasare sedentara in Romania care poate fi intalnita mai des in partea central-nordica a tarii si rar in zonele sudice. Iarna numarul lor creste brusc datorita exemplarelor care migreaza din Nordul Europei pentru a ierna la noi. De altfel Nordul Europei este zona favorita a cocosarului pentru imperechere si cuibarit. Pentru ca iarna poate fi vazut in numar mare mai este denumit si sturzul de iarna. Vara, cand cuibaresc si cresc puii, cocosarii traiesc in perechi izolate si mai rar in stoluri reduse numeric. Iarna se aduna in stoluri mari care se deplaseaza neincetat in cautarea hranei din zonele cu arbusti cu fructe salbatice ca : macesul, paducel, porumbar, vascul, salcioara. Vara cocosarul include in meniu si insecte, larve si viermi. Cocosarul este o pasare forte frumos colorata. Capul si ceafa sunt de culoare gri, la fel si jumatatea spatelui dinspre coada. Ciocul este de culoare galbuie cu varful negricios. Pe aripi este maroniu-castaniu iar pe gusa si piept maroniu galbui cu pete longitudinale mai inchise la culoare. Se pare ca iarna capata pe burta o culoare galben albiciosa care este mai putin vizibila pe timpul verii. Ca semn distinctiv putem mentiona culoarea alba de sub aripi cu nuante de gri spre varf care este foarte vizibil in timpul zborului. Cocosarul are o lungime de 25 cm, o anvergura a aripilor de 40-42 cm si o greutate de 80-130 g. Pentru cuibarit cocosarul prefera zonele impadurite, cu arbusti, livezile sau diferite plantatii de arbori. Cuibul este construit cu multa grija in ramurile copacilor sau in arbusti. Femela depune 4-6 oua de culoare albastrui cu picatele maronii. Perioada de incubatie este de 14 zile si in fiecare sezon sun crescute 1-2 serii de pui. Cocosarul este o pasare cu un interes scazut pentru vanatori si din acest motiv populatia de cocosari este stabila si chiar se observa o relativa crestere a efectivelor in ultimii ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cocosul de munte (Tetrao urogallus) - enciclopedia universala

Cocosul de munte (Tetrao urogallus):  Este un simbol al animalelor protejate prin lege si aflate in pragul disparitiei din Romania. De fapt el insusi este declarat monument al naturii. Este o pasare foarte greu de observat si fotografiat datorita atat obiceiurilor ei cat si faptului ca este din ce in ce mai rara. Cocosul de munte reprezinta trofeul suprem pentru multi dintre vanatori si asta l-a adus in pragul disparitiei fara a neglija si problemele de habitat cu care se confrunta. Mai ales dupa anii 90' din cauza defrisarilor masive este una din speciile puternic amenintate de disparitia spatiului vital. Cocosul de munte are penajul de culoare neagra,cu reflexii ruginii pe aripi,verde metalic pe gusa si piept si cu un rosu aprins deasupra ochilor. Femela difera mult de mascul atat la marime cat si la colorit. Ea este pestrita cu ruginiu ca si culoare predominanta la care mai gasim pete de alb si negru. Culoarea ciocului este alba la mascul si rosiatica la femela. Cocosul de munte poate ajunge pana la greutatea de 5 kg si lungimea de 1m iar femela poate ajunge la o greutate de 2,5kg si o lungime de 70cm. Cocosul de munte prefera padurile de conifere pure,motiv pentru care mai este numit si cavalerul muntilor inalti dar il putem intalni si in padurile mixte la limita lor superioara. La inceputul fiecarei primaveri este minunat sa urmaresti fascinatul dans nuptial al cocosului de munte. Fiecare cocos inceracca asa cum stie el mai bine sa-si atraga perechea iar spectacolul nu se lasa asteptat. Sunt momente unice si fericiti sunt acei care au reusit sa le vada. Femelele isi fac singure cuibul in care depun pana la 10 oua ce au dimensiunile celor de gaina,insa culoare lor este alba cu puncte brune. Perioada de incubatie este de 24 de zile. Hrana cococsului de munte este asemanatoare cu cea a gainilor domestice, constand in fructe,s eminte, diferite parti vegetale, insecte, larve. Mai ales puii au foarte multi dusmani naturali insa nici unul nu se compara cu actiunile omului atat directe cat si indirecte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cod cu trei adrese - enciclopedia universala

Cod cu trei adrese:  Limbaj intermediar, ale carui instructiuni au forma generica x-y op z. Unde op este un operator aritmetic sau logic, iar x, y si z sunt nume de variabile ale programului sau nume de variabile temorare, generate de compilator, y si z pot fi si constante. Limbajul contine si instructiuni conditionale de tip if x then eticheta unde x este o variabila logica, iar eticheta este eticheta unei instructiuni din codul generat, instructiuni de salt de forma goto eticheta si instructiuni de apel de procedura. Numele limbajului provine de la faptul ca, de regula, o instructiune contine trei adrese: doua pentru operanzi si una pentru rezultat. Desigur, exista instructiuni care contin mai putine adrese (de exemplu instructiunea de atribuire, instructiunea de salt, instructiunea conditionala). Instructiunile pot fi etichetate, permitand astfel referirea lor din alte instructiuni (de exemplu pentru instructiunile de salt).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cod genetic - enciclopedia universala

Cod genetic:  Sistem multumita caruia informatia genetica, continuta sub forma chimica in ADN-ul nucleelor celulelor, poate comanda sinteza proteinelor constitutive ale materiei vii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 167 168 169

170

171 172 173 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct