´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 172

Codicele de la Cohalm - enciclopedia universala

Codicele de la Cohalm:  (secolul al XVI-lea) - manuscris format din texte profane si religioase apocrife descoperit la Cohalm (azi Rupea) , jud. Brasov. Monument de limba veche romaneasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codicele Voronetean - enciclopedia universala

Codicele Voronetean:  (secolul al XVI-lea) - manuscris reprezentand copia unei traduceri romanesti a unor texte religioase: Faptele apostolilor. A fost publicat in 1885. Este un text rotacizant (adica transforma o consoana intervocalica in r: ex. bine devine bire) , printre cele mai vechi din limba romana, rotacismul fiind atestat in Maramures.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codobatura alba (Motacilla alba) - enciclopedia universala

Codobatura alba (Motacilla alba):  Este o pasare migratoare de talie mica, de aproximativ 18 cm. Este usor de recunoscut dupa corpul zvelt, alungit, cu coada lunga pe care o misca intruna in sus si in jos. De aici i se trage si numele de codobatura. Cel mai des o putem intalni in locurile joase, in apropierea apelor curgatoare sau a baltilor insa a reusit sa se adapteze si la viata de oras. Codobatuara alba este o pasare migratoare care pleaca de la noi toamna tarziu si revine pe la jumatatea lunii martie. Pe spate este de un cenusiu inchis cu puncte albe. Capul are o scufita de culoare neagra si alb in frunte si pe obraji. Gatul este colorat in negru iar pieptul si burta sunt de culoare alba. Lungimea corpului este de 18cm, anvergura aripilor de 25-30cm iar greutatea de 19-27g. Codobatura alba este un vanator iscusit, prinzand cu mare usurinta insectele care reprezinta meniul de baza al codobaturilor. Toamna tarziu codobaturile se aduna in stoluri pentru a migra in zonele mai calde si revine in tara in luna martie. Exista si o subspecie a codobaturii albe cu denumirea motacilla alba alba care are ca si caracteristica coloritul cenusiu-argintiu de pe spate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codobatura galbena (Motacilla flava) - enciclopedia universala

Codobatura galbena (Motacilla flava):  Este o pasare migratoare de talie mica. Este usor de recunoscut dupa corpul zvelt,alungit,cu coada lunga pe care o misca intruna in sus si in jos. Penajul este predominant de culoare galbena. Capul codobaturii galbene este cenusiu galbui iar aripile sunt pestrite-alb cu maro. Sub coada vom gasi cateva pene albe. Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea corpului este de 17cm cu o anvergura a aripilor de 24-27cm si o greutate de 16-22g. De obicei o gasim in zonele joase de campie,mai ales pe malurile raurilor sau a baltilor, acolo unde isi gaseste usor hrana care este alcatuita din insecte. Cuibul este construit pe pamant, bine camuflat in iarba sau vegetatie mai inalta. Femela depune cate 5-6 oua in doua serii pe an. Toamna tarziu codobatura galbena se aduna in stoluri pentru a migra in zonele mai calde si revine in tara in luna martie. Se cunosc si doua subspecii ale codobaturii galbene si ambele traiesc si la noi in tara : motacilla flava feldegg - care are capul complet negru si este specifica zonei de S-E a Europei si motacila flava flava - care are capul negru-albastrui cu o linie galbena deasupra ochilor si este specifica Europei Centrale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 169 170 171

172

173 174 175 »
«

»