´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 173

Codreanu, Mihail - enciclopedia universala

Codreanu, Mihail:  (n. 25 iulie 1876, Iasi - d. 23 octombrie 1957, Bucuresti) -poet. A frecventat Facultatile de Filologie, Filosofie, Conservatorul si Dreptul. A absolvit Dreptul. Profesor de dictie, critica si psihologie teatrala la Conservatorul din Iasi. A facut parte din cercul Vietii romanesti. Membru corespondent al Academiei (1943, reconfirmat 1990) . Considerat maestru al sonetului. Inspiratia sa este peisagistica si sentimentala: Statui, 1914, Premiul Academiei; Cantecul desertaciunii, 1921.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codrescu, Andrei - enciclopedia universala

Codrescu, Andrei:  (n. 1946, Sibiu) emigrat in Statele Unite ale Americii in 1966. Colaborator regulat la radioului public din SUA (National Public Radio, New York) . Dupa 1989 a revenit in Romania in calitate de corespondent pentru ABC Nightline. A descris aceasta experienta in TheHole in the Flag, 1989, declarata de The New York Times cartea anului". Urmatoarea carte, TheBlood Countess, 1995 a fost best-seller national. A mai publicat Alien Candor: Selected Poems.1970-1996, 1996; The Dog with the Chip in His Neck: Essays from NPR and Elsewhere, New York, 1996. Premii: National Endowment for the Arts Fellowship for poetry, editing, and radio; the General Electric Foundation Poetry Prize; the Peabody Award for the PBS version of Road Scholar si ACLU Freedom of Speech Award, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codrosul de munte (Phoenicurus ochruros) - enciclopedia universala

Codrosul de munte (Phoenicurus ochruros):  Este o pasare de talie mica, asemanatoare la dimensiuni cu vrabia. Este o pasare care este intalnita si in zonele de deal si de ses si nu numai la munte asa cum am fi tentati sa credem. Prefera copacii batrani, cu coronamentul rar in care alearga neobositi in cautarea hranei. Sunt destul de des vazuti in zonele urbane si in parcuri. In luna octombrie migreaza catre zone mai calde din Africa. Codrosul de munte mascul imbraca primavara hainele nuptiale care sunt foarte frumoase. Coloritul general al penajului este gri-albastrui,coada este gri-argintie iar pe spate putem observa o pata alba. Sub coada este de culoare rosie-portocalie iar varfurile aripilor sunt de un gri-albastrui inchis. Ciocul si picioarele sunt negricioase si tot in zona ciocului penajul este de un albastru inchis. Femela este mai stearsa la colorit cu nuante predominante de brun-cenusiu. Toamna tarziu si masculul isi schimba straiele a caror culori predominante sunt brunul si aramiul. Codrosul de munte este o pasare de talie mica a carei lungime poate ajunge la 14cm, o anvergura a aripilor de 24cm si o greutate de 20gr. In lunile aprilie-mai femela depune 4-5 oua de culoare alba. Perioada de incubatie este de 15 zile. Daca conditiile sunt favorabile pot creste 2 serii de pui pe an. Codrosul de munte se hraneste cu insecte si larve. Sunt buni acrobati in aer atunci cand prind insectele din zbor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Codrosul de padure (Phoenicurus phoenicurus) - enciclopedia universala

Codrosul de padure (Phoenicurus phoenicurus):  Este o pasare de talie mica care prefera padurile cu copaci batrani. Este intalnita si in palcurile de copaci izolati si mai rar in parcurile oraselor. Atunci cand sta pe loc, codrosul de padure isi misca coada in sus si in jos asemenea codobaturilor. In copaci este o pasare extrem de vioaie si nu sta locului nici o secunda. Codrosul de padure este o pasare migratoare care soseste la noi in luna mai si pleaca in luna octombrie. Primavara masculii au coloritul mult mai nuantat si mai viu. Pe cap masculul are o caciulita gri deschis iar gatul si obrazii sunt negru albastrui. Spatele este tot gri dar un pic mai inchis iar varfurile aripilor sunt brun inchis. Coada si burta au colorit portocaliu. Pe mijlocul cozii se poate vedea o pata de culoare neagra. Femelele sunt mai sterse in colorit si au culoarea generala cenusiu inchis cu o pata portocalie sub coada. Lungimea corpului este de 14cm, anvergura aripilor este de 24cm iar greutatea maxima de 20g. Codrosul de padure se hraneste cu insecte mici pe care le cauta atat in copaci cat si pe pamant. Cuibul este facut de obicei in scorburi si este captusit cu iarba, pene si par. Femela depune in luna mai 5-7 oua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 170 171 172

173

174 175 176 »
«

»