´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 174

Codru-Dragusanu, Ion - enciclopedia universala

Codru-Dragusanu, Ion:  (n. 9 noiembrie 1818, Dragus, jud. Brasov - d. 26 octombrie1884, Sibiu; nume la nastere: Ion Germaniu) - scriitor. Spirit enciclopedist. A fost secretar la o familie boiereasca. A calatorit la Viena, Milano, Roma, Paris, Londra, prin Germania, la Petersburg. A participat la revolutia de la1848. A scris epistole, memorii: Peregrinul transilvan, 1865, fiind considerat primul calator modem al literaturii romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coeficient aerodinamic - enciclopedia universala

Coeficient aerodinamic:  Denumire generica a coeficientilor adimensionali dependenti, in principal, de forma caroseriei si in legatura cu fortele si momentele aerodinamice specifice unui vehicul aflat in miscare. In functie de axa dupa care actioneaza fortele si momentele induse de fenomenul aerodinamic, acesti coeficienti sunt in numar de sase, si anume: Cx - coeficient aerodinamic de trena, Cy - coeficient aerodinamic de deriva, Cz - coeficient aerodinamic de portanta, Cl - coeficient aerodinamic de ruliu, Cm - coeficient aerodinamic de tangaj si Cm - coeficient aerodinamic de deviere. In jargonul automobilistic, prin coeficient aerodinamic se intelege, de regula, coeficientul aerodinamic de trena (Cx), care este cel mai relevant, in ce priveste aerodinamica automobilului, el fiind asociat rezistentei aerodinamice (componenta longitudinala, dupa axa X, a fortei aerodinamice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coeficient de rezistenta - enciclopedia universala

Coeficient de rezistenta:  Masura adimesionala pentru forma aerodinamica a unui obiect. O masina aerodinamica are un coeficient de rezistenta de aproximativ 0,30, comparativ cu cel al unei placi care este de 1,98.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coeficient de umezire - enciclopedia universala

Coeficient de umezire:  raportul cantitatii anuale de precipitatii, la evaporatia potentiala pentru aceeasi perioada de timp.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 171 172 173

174

175 176 177 »
«

»