´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 175

Coeficient intelectual - enciclopedia universala

Coeficient intelectual:  Raport intre varsta mintala si varsta reala a unui individ, multiplicat cu 100, varsta mintala fiind evaluata printr-o serie de teste. Prin definitie, coeficientul intelectual normal este 100. Daca este sub 70, el traduce o debilitate mintala. Daca este mai mare de 140, el indica, la un copil, faptul ca este supradotat. Coeficientul intelectual a fost criticat adesea, deoarece nu tine cont de personalitatea globala a subiectului si pentru ca rezultatele determinarii lui pot fi influentate de mediul sociocultural al copilului, de reactia sa afectiva fata de examinator etc. Acesta trebuie deci sa fie completat cu alte teste, in special cu teste de personalitate ca cel al lui Rorschach.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coerenta - enciclopedia universala

Coerenta:  Trasatura esentiala a romanului realist, care-l face credibil si convingator. Se realizeaza prin diferite reguli: a repetitiei, a noncontradictiei, etc. Romanul realist refuza, la nivelul istoriei, loviturile de teatru si situatiile neprevazute, preferand intrigi simple si banale. Multe dintre descrieri, scene, tablouri se succed intr-o ordine care implica paralelism, gradatie sau antiteza. Coerenta este o trasatura a organizarii diferitelor personaje si succesiunea generatiilor pe parcursul mai multor textului, de natura semantica; ea trimite la un anumit sens global al acestuia si asigura integrarea treptata a semnificatiilor in jurul unei teme.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coexistenta pasnica - enciclopedia universala

Coexistenta pasnica:  Principiu de politica externa potrivit caruia statele lumii trebuie sa dezvolte relatii pasnice fara a apela, in rezolvarea litigiilor dintre ele, la forta sau la amenintarea cu forta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coeziunea literara - enciclopedia universala

Coeziunea literara:  Modalitaile specific verbale guvernand relatiile sintactice care mentin identitatea referintei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 172 173 174

175

176 177 178 »
«

»