´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 179

Colbertism - enciclopedia universala

Colbertism:  Teorie economica potrivit careia exista necesitatea protectionismului temporar al productiei nationale, limitandu-se importul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colecistectomie - enciclopedia universala

Colecistectomie:  Ablatie a veziculei biliare. O colecistectomie este indicata, in principal, in caz de litiaza veziculara (prezenta unuia sau mai multor calculi in vezicula biliara). De fapt, in absenta tratamentului chirurgical, si uneori chiar brusc, calculii pot avea complicatii precum o colecistita (inflamatia veziculei), un pio-colecist (infectie supurata), chiar o colica hepatica (durere acuta provocata prin migrarea unui calcul in canalul coledoc, care conduce bila in intestin), urmata uneori de un icter sau de o pancreatita (inflamarea pancreasului). Pot fi intrebuintate doua tehnici chirurgicale pentru indepartarea veziculei biliare si pentru prevenirea sau tratarea acestor complicatii. Tehnica clasica se bazeaza pe laparatomie, adica pe incizarea abdomenului, cel mai des chiar dedesubtul ultimelor coaste din dreapta. Operatia dureaza intre 60 si 90 de minute si necesita o spitalizare de 4-5 zile. Complicatiile sunt foarte rare. A doua tehnica chirurgicala, prin celioscopie, consta in vizualizarea cavitatii abdominale cu ajutorul unei mici incizii in ombilic, prin care s-a introdus un tub optic legat la o camera de luat vederi, cu ecran video. Alte incizii abdominale permit introducerea unor instrumente adaptate specific acestui tip de chirurgie. Dupa sectionarea arterei sale, vezicula este desprinsa de ficat si apoi extrasa prin incizia ombilicala. Aceasta tehnica nu necesita decat o spitalizare de una pana la trei zile si antreneaza mai putine dureri postoperatorii decat tehnica clasica. Totusi, riscul de esec este mai ridicat decat la tehnica laparoscopica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colecistita - enciclopedia universala

Colecistita:  Inflamatie a veziculei biliare. O colecistita este consecinta unei inflamatii si/sau unei infectii bacteriene a veziculei biliare. Cea mai frecventa este colecistita litiazica, legata de prezenta calculilor in vezicula biliara, dar exista si forme fara litiaza. O colecistita se manifesta prin dureri de colica hepatica localizate in regiunea subhepatica, care blocheaza inspiratia profunda si sunt exacerbate prin palpare. Greturile si vomele sunt frecvente. Un sindrom infectios (febra, cresterea numarului de globule albe) este prezent intotdeauna.Colecistectomie (ablatia veziculei) este indispensabila, prin metoda chirurgicala traditionala sau prin celioscopie. Operatia este realizata adesea dupa cateva zile de antibioterapie. Gheata pusa pe ventru poate calma durerile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colectazie - enciclopedia universala

Colectazie:  Dilatatie acuta, partiala sau totala, a colonului, ca urmare a prezentei gazelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 176 177 178

179

180 181 182 »
«

»