Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 18

Calinescu, George - enciclopedia universala

Calinescu, George:  (n. 19 iunie 1899, Bucuresti - d. 12 martie 1965, Bucuresti) - critic, istoric literar, prozator. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti, avandu-i ca profesori pe N. Iorga, V. Parvan, Mihail Dragomirescu. Specializare la Roma, recomandat de V. Parvan si Ramiro Ortiz. Ca urmare a scris Alcuni missionari catolici italiani nella Moldavia dei secoli XVII e XVIII (Cativa misionari catolici italieni in Moldova secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea) , 1925. Conferentiar la Universitatea din Iasi, apoi profesor al Universitatii bucurestene, director fondator al Institutului de teorie literara (care dupa moartea sa ii poarta numele) , a condus Jurnalul literar, Natiunea s.a. Membru al Academiei (1948) . Personalitate de orientare clasicizanta si de cultura enciclopedica, a consacrat studii fundamentale unor scriitori romani: Viata lui - d. Eminescu (1932) , Opera lui - d. Eminescu, 5 vol., 1934-1936) ; Viata lui Ion Creanga, 1938) ; Gr. Alexandrescu, Viata si opera, 1962 s.a. Lucrarea safundamentala de istorie literara este Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, 1941. Ascris studii despre literatura universala: Impresii asupra literaturii spaniole, 1946; Scriitori straini, 1967; estetica: Principii de estetica, 1939; Estetica basmului, 1965. Ca scriitor s-a remarcat in mod deosebit prin proza sa de tip balzacian: Cartea nuntii, 1933; Enigma Otiliei, 1938; Bietul Ioanide, 1955; Scrinul negru, 1960, Premiul de Stat. A mai scris versuri: Poezii, 1937; Lauda lucrurilor, 1963, teatru, note de calatorie. Este tradus in mai multe limbi, iar doua dintre romanele sale au constituit trama filmelor Felix si Otilia si Bietul Ioanide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calinescu, Matei - enciclopedia universala

Calinescu, Matei:  (n. 15 iunie 1934, Bucuresti) - eseist. A absolvit Facultatea de Limba Engleza a UniversitatiiBucuresti si a fost lector la Facultatea de Limba siLiteratura Romana a aceleiasi universitati.In 1973 a obtinut o bursa Fulbright si a plecat in SUA, unde s-a stabilit, fiind profesor laUniversitatea Bloomington, Indiana. A debutat cu studiul Titanul si Geniul in poezia lui Eminescu, 1964. A incercat versuri: Semn, 1968; Umbre pe apa, 1972, roman: Viata si opiniile lui ZachariasLichter, 1969 si a continuat sa publice eseuri pe teme literare: Aspecte literare, 1965; Eseuri critice, 1967; Eseuridespre literatura moderna, 1970; Clasicismul european, 1971, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti; Conceptul modern de poezie, 1972, Premiul Academiei; Faces of Modernity, Avantgarde, Decadence, Kitsch (Aspecte ale modernitatii, Avangarda, Decadentism, Kitsch) , impreuna cu Douwe W. Fokkema, 1988; Cinci fete ale modernitatii, 1995; A citi, a reciti. Catre o poetica a (re) lecturii, 2003.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CALL - enciclopedia universala

CALL:  (Computer-Assisted Language Learning) - invatarea limbajelor asistata de calculator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calmarul Humboldt - enciclopedia universala

Calmarul Humboldt:  Aceasta creatura marina a fost botezata dupa regiunea in care traieste, zona curentului Humbolt din estul Oceanului Pacific. Calmarul Humboldt este un pradator de dimensiuni mari (poate ajunge si la 2 m lungime) ce vaneaza in grupuri de pana la 1200 de indivizi, la adancimi de 200-700 metri. Calmarii comunica intre ei printr-o metoda uimitoare: schimbarea rapida a culorii. Oamenii de stiinta cred ca acestia sunt foarte inteligenti, sistemul de comunicare folosit fiind foarte complex. Calmarul Humboldt are 10 tentacule, fiecare fiind acoperit cu ventuze pe marginea carora sunt dispusi "dinti" ascutiti. Tentaculele sunt folosite pentru a prinde prada si pentru a inota, de obicei cu toate 10 tentaculele intinse, dandu-i calmarului un aspect conic. Cand ajunge la distanta optima fata de prada, o prinde cu 8 tentacule, iar cu celelalte doua o trage spre un cioc asemanator papagalului, ce poate sfasia cu usurinta carnea unui om. Calmarul Humboldt este cunoscut pentru agresivitatea sa fata de oameni, facand numeroase victime pana in prezent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct