´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 181

Colectomie - enciclopedia universala

Colectomie:  Ablatie chirurgicala a colonului sau a unuia dintre segmentele sale. O colectomie este practicata in cazul atingerilor tumorale benigne (polipi) sau maligne, sau pentru atingeri infectioase (diverticulita). Colectomia poate fi totala sau partiala: colonul drept (cel vertical, care urmeaza dupa intestinul subtire), transversal (orizontal, intre colonul drept si cel stang), stang (vertical, care se continua cu rectul). Dupa ce colectomia propriu-zisa a fost efectuata, chirurgul dispune de doua tehnici pentru a termina operatia, anastomoza sau colostomia. In cazul anastomozei el restabileste imediat continuitatea digestiva, punand cap la cap cele doua bucati de intestin ramase. In cazul colostomiei, chirurgul fixeaza orificiul tubului digestiv pe peretele anterior al abdomenului constituind un anus artificial. Colostomia este utilizata ori de cate ori anastomoza imediata este imposibila, fie pentru ca segmentul din aval al colonului este obliterat (de exemplu, din cauza unei invazii canceroase), fie pentru ca peretele intestinului nu este suficient cicatrizat pentru a permite o sutura fara risc. Ea poate fi definitiva sau urmata ulterior de o anastomoza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colector de memorie disponibila - enciclopedia universala

Colector de memorie disponibila:  Componenta a sistemului de executie care implementeaza colectarea automata a spatiului devenit disponibil din memoria dinamica. Colectorul cauta obiectele care nu mai sunt folosite si adauga spatiul ocupat de acestea la memoria disponibila. Este utilizat in special pentru limbaje care nu admit aritmetica pe pointeri (limbaje functionale, Java).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colectorul de date (Bus) - enciclopedia universala

Colectorul de date (Bus):  Sistem care leaga toate componentele electronice din masina printr- un circuit inelar. Comenzile digitale se invart in acest circuit pana "coboara la statia de destinatie", punand in functiune aparatul de comanda de acolo. La Mercedes CL exista trei asemenea circuite de date. Cel mai rapid e un circuit de unde luminoase ce realizeaza o rata de transmisie de 5,65 Megabaud.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colectorul de evacuare - enciclopedia universala

Colectorul de evacuare:  Reteaua de canale care colecteaza gazele de esapament de la diverse orificii de evacuare si le directioneaza catre catalizatorii sistemului de evacuare si toba de esapament. Un colector cu canale cu circulatie libera, cu o configuratie bine stabilita, numit autoclava, poate imbunatati ventilatia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 178 179 180

181

182 183 184 »
«

»