´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 184

Colica - enciclopedia universala

Colica:  Este de doua feluri una care se refera la colon si a doua este o durere spasmodica legata de distensia tubului digestiv, a canalelor glandulare sau ale cailor urinare. Colicile biliare sau hepatice sunt legate de blocarea canalelor de catre calculi; colicile intestinale sunt provocate fie de o iritatie produsa de o gastroenterita sau de o colita, fie de o ocluzie intestinala. De asemenea, exista colici pancreatice, cauzate de obstructia canalului lui Wirsung, si salivare, datorate unei litiaze. Colica se traduce prin repetarea paroxismelor dureroase foarte violente, intretaiate de perioade de acalmie. Ea poate sa fie insotita de greturi si de jena respiratorie (colicile biliare sau hepatice), de agitatie si de vome (colicile nefretice). Colicile sunt tratate prin administrarea de analgezice si de antispastice. Ele impun cautarea cauzei obstructive (calcul, cheag), care poate fi tratata prin extractie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colica nefretica - enciclopedia universala

Colica nefretica:  Durere acuta si violenta in regiunea lombara, datorata unei obstructii acute a ureterei, antrenand o dilatare brusca a cailor urinare in amonte de obstacol. Cel mai des, o colica nefretica este consecinta migrarii unui calcul care obstrueaza, complet sau nu, fie bazinetul, fie uretera. Colica nefretica se traduce printr-o durere violenta, care debuteaza, cel mai des, treptat, intensificandu-se rapid si evoluand prin paroxisme foarte violente, rapid devenite insuportabile, fara a se gasi vreo pozitie in care durerea se calmeaza. Durerea are un traiect deosebit, caracteristic acestui tip de afectiune: ea inconjoara flancul si se propaga in jos, coborand spre organele genitale externe. Cand obstacolul este situat jos in uretera, pacientul se plange adesea de tulburari mictionale care se traduc prin nevoia frecventa de a urina fara emisie de urina totusi. Cuprinde tratamentul durerii si, in unele cazuri, extragerea calculului. Tratamentul durerii este o urgenta, fiind vorba de o afectiune greu de suportat si care poate dura ore. El consta in suprimarea oricarei bauturi sau in oprirea unei eventuale perfuzii, cresterea cantitatii de urina agravand sau perpetuand durerea prin cresterea dilatatiei in amonte de obstacol. Aceasta masura se asociaza prescrierii de analgezice si de antispastice sau de antiinflamatoare. Extractia calculului nu este intotdeauna necesara. De fapt, acesta este adesea expulzat de la sine si gasit in urina. Extractia este necesara in caz de durere persistenta se vorbeste atunci de o colica nefretica hiperalgica in pofida administrarii de analgezice, sau, cand colica nefretica este asociata unei infectii urinare febrile, din cauza riscurilor de septicemie in absenta unui tratament; in acest caz, extractia este asociata administrarii de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colica uterina - enciclopedia universala

Colica uterina:  Contractie uterina ce survine dupa nastere, care este destinata evacuarii lohiilor (sangerarile uterine). Colicile sunt cu atat mai dureroase cu cat femeia a avut mai multi copii. Ele dureaza de la doua la sase zile, sunt exacerbate de suptul mameloanelor in timpul hranirii la san, dar sunt usor de calmat cu antispastice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colin, Vladimir - enciclopedia universala

Colin, Vladimir:  (n. l mai 1921, Bucuresti - d. 6 decembrie 1991, Bucuresti; prenume la nastere: Jean) - prozator. Autodidact. A fost secretar de redactie la revistele Flacara siViata romaneasca. A debutat cu versuri: 27poeme, 1947, a scris Basme, 1953, Premiul de Stat si a devenit apoi unul dintre cei mai cunoscuti autori romani de literatura science fiction: Pentagrama, 1967, tradusa la Bruxelles in 1972; Un peste invizibil, 1970) ; Capcanele timpului, 1972; Les dentsde Cronos, 1974, Paris, tradusa in romaneste in 1975; Grifonul lui Ulise, 1976; Babel, 1978, Premiul Europa la EUROCON in 1980) ; Imposibila oaza, 1985; Sase bratari pentru glezna, (1986) . A primit Medalia de aur la EUROCON (1976) si Marele Premiu al EUROCON pentru toata opera (1980) . Universitatea din Padova i-a acordat Premiul pentru basm cult (1980) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 181 182 183

184

185 186 187 »
«

»