´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 186

Colir - enciclopedia universala

Colir:  Solutie sterila instilata sub forma de picaturi in sacul conjunctival inferior pentru a produce un efect asupra ochiului. Colirele sunt constituite dintr-un principiu activ dizolvat in apa distilata, acestei solutii, ulterior diluate cu ser fiziologic, adaugandu-i-se un antiseptic, iar in final conditionate in flacoane sterile. Dupa deschiderea flaconului, pastrarea se va face intr-un loc rece, la adapost de lumina si solutia va fi utilizata in urmatoarele 15 zile. Produsul este instilat in golul pleoapei inferioare si difuzeaza in interiorul ochiului prin cornee.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colita - enciclopedia universala

Colita:  Inflamatie acuta sau cronica a colonului. Termenul de colita acopera un numar foarte variat de afectiuni, cu exceptia tumorilor si malformatiilor colonului. O colita acuta poate avea o origine infectioasa (bacteriana, virala sau parazitara), medicamentoasa (laxative iritante, tratament prelungit cu antibiotice), poate fi consecinta unei radioterapii sau unei ischemii (insuficienta circulatorie a peretelui intestinal). O colita cronica are adesea o cauza necunoscuta si apare in cursul unor afectiuni ca boala lui Crohn sau rectocolita hemoragica. Colita se traduce, in principal, printr-o diaree, asociata sau nu cu dureri abdominale. Diagnosticul se bazeaza pe coloscopie, care permite, de altfel, sa se efectueze o biopsie pentru a cauta o cauza bacteriologica sau virala a colitei si a-i preciza caracteristicile histologice. Coloscopia este insa contraindicata in caz de colita grava, de sigmoidita diverticulara si de colita ischemica evoluata. Tratamentul este cel mai adesea medicamentos (antibiotice pentru colitele infectioase, corticosteroizi pentru boala lui Crohn si pentru rectocolita hemoragica), uneori chirurgical in cursul sigmoiditelor diverticulare sau postradioterapice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Collegia - enciclopedia universala

Collegia:  Asociere de persoane in Imperiul Roman care aveau aceesi meserie sau acelasi loc de origine, aceeasi etnie sau aceeasi religie, in scop de ajutor reciproc si de celebrare a cultului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coloana - enciclopedia universala

Coloana:  Stalp cilindric destinat sa sustina o parte dintr-un edificiu sau sa-l ornamenteze. Coloana este alcatuita in general din baza, fus si capitel. Proportia, forma si decoratia acestora sunt determinate de stilul sau de ordinul de arhitectura din care fac parte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 183 184 185

186

187 188 189 »
«

»