´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 192

Coloratie a lui Gram - enciclopedia universala

Coloratie a lui Gram:  Tehnica de colorare utilizata in bacteriologie pentru a vizualiza bacteriile la examenul microscopic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coloscopie - enciclopedia universala

Coloscopie:  Examen care permite explorarea intregii mucoase a colonului sau a unei parti din ea si, in anumite cazuri, a ultimei anse a intestinului subtire. Coloscopia permite cercetarea cauzei de diaree, de sangerare digestiva, de dureri abdominale si diagnosticarea unui polip sau a unui cancer al colonului; ea mai permite si supravegherea pacientilor care au fost operati de un cancer al colonului sau al rectului. Se poate, in timpul examenului, sa se practice o polipectomie (ablatia polipului) si o prelevare biopsica in scopuri de diagnostic. Coloscopia necesita, in general, o scurta spitalizare si poate sa fie practicata fara anestezie sau sub o anestezie generala usoara. Inainte de examen, colonul pacientului este total curatat prin ingestia, cu o seara inainte de examen, a unei diete lipsite de fibre si prin absorbtia in doi timpi (in seara dinainte si in ziua examenului) a 4 litri de solutie speciala; aceasta provoaca o diaree. In timpul examenului, pacientul este lungit pe pat si, daca examenul coloscopic se face sub anestezie, i se injecteaza un anestezic intr-o vena a antebratului. Medicul efectueaza un tuseu rectal, apoi introduce in anus un coloscop, un lung tub flexibil dotat cu fibre optice, unele conducand lumina, altele trimitand imaginea pe un ecran video sau printr-un ocular. Coloscopul inainteaza in colon datorita unei insuflari de aer. Examenul dureaza aproximativ 30 de minute. Pacientul ramane sub supraveghere medicala timp de 3 ore dupa examen. In timpul examenului practicat sub anestezie, insuflarea de aer necesara inaintarii colo-scopului este uneori dureroasa. Perforarea, foarte rara, este singurul accident grav. Acest risc impune examene foarte prudente in caz de colon patologic (colita ulceroasa, diver-ticuli). Ablatia unui polip poate antrena, in mod exceptional, o hemoragie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colostomie - enciclopedia universala

Colostomie:  Imbinarea chirurgicala a colonului la nivelul pielii, constituind un anus artificial, temporar sau definitiv. Colostomia consta in crearea unui orificiu pe abdomen, prin care materiile fecale se golesc in parte sau in totalitate, in loc sa fie evacuate prin anus. Exista doua feluri de colostomie, laterala si terminala. Colostomia laterala consta in crearea unui orificiu in peretele colonului si in fixarea acestuia la o incizie cutanata. Aceasta derivatie, in general temporara, este practicata ca tratament de urgenta a unei ocluzii intestinale (intreruperea tranzitului), in amonte de intrerupere. Colostomia terminala este practicata ca urmare a unei ablatii chirurgicale complete a colonului. Orificiul segmentului in amonte este deschis la nivelul pielii. In operatia lui Hartmann, colostomia este provizorie: segmentul in aval al colonului, constituit din rect si din anus, fiind pastrat, restabilirea continuitatii colice va fi posibila intr-un al doilea timp. In alte cazuri, colostomia este definitiva, deoarece segmentul din aval a fost scos, din cauza unui cancer, de exemplu. Dupa o colostomie, strangerea materiilor fecale si a gazelor se face intr-o punga. Aceasta, fixata de piele la nivelul flancului stang printr-un sistem adeziv, este schimbata la fiecare golire a intestinelor. Aceste goliri au loc in mod spontan, de una-doua ori pe zi. Dar pacientul poate pastra un anumit control, pe de o parte datorita unui regim alimentar, iar pe de alta parte prin trezirea devreme dimineata pentru a evita evacuarea in timpul zilei. Exista o mare varietate de materiale, discrete, etanse la materii si la mirosuri, neiritante. Dupa ce a deprins, in general in mediul spitalicesc sau printr-o asociatie a bolnavilor de acest fel, modul de a se folosi de acest sistem, pacientul poate sa-si manipuleze singur punga. Multe persoane colostomi-zate, in pofida constrangerilor si dificultatilor psihologice de la inceput, duc o viata sociala, familiala si sportiva normala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colostru - enciclopedia universala

Colostru:  Lichid galbui secretat de glanda mamara in primele zile dupa nastere, inainte de aparitia secretiei lactate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 189 190 191

192

193 194 195 »
«

»