´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 194

Colpohisterectomie - enciclopedia universala

Colpohisterectomie:  Ablatie chirurgicala a uterului si a partii superioare a vaginului. O colpohisterectomie este practicata mai ales in tratamentul cancerelor genitale (adenocarcinom endometral; adenocarcinom sau carcinom epidermoid al colului uterin), dar ea mai este indicata si in unele cazuri de prolaps genital (coborarea vaginului si uterului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colpoperineorafie - enciclopedia universala

Colpoperineorafie:  Operatie chirurgicala ce urmareste sa redea vaginului si perineului forma, pozitia si dimensiunile lor normale dupa o ruptura sau dupa un prolaps (coborare a organelor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Colposcopie - enciclopedia universala

Colposcopie:  Examen al vaginului si al colului uterin cu ajutorul unui colposcop (lupa binoculara fixata pe un specul). Colposcopia este un mijloc de diagnostic si de supraveghere indispensabil pentru toate patologiile colului uterin; ea da posibilitatea de a se detecta eventualele leziuni, benigne sau suspecte de malignitate. de a se efectua prelevari biopsice, de a practica tratamente (utilizarea laserului sau conizatia cervicala). Dupa ce s-a realizat departarea peretilor vaginului cu ajutorul unui specul, medicul efectueaza un prim examen al tesuturilor. Apoi el aplica o solutie de acid acetic, care face sa apara leziunile precanceroase. Daca este necesar, el practica o biopsie a tesuturilor necolorate. Cea mai buna perioada pentru efectuarea unei colpo-scopii se situeaza intre a 8-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, perioada in care colul este cel mai deschis. Acest examen nu are nici un efect secundar, chiar si in cazul unei sarcini.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Columna lui Traian - enciclopedia universala

Columna lui Traian:  (1870-1875; 1876- 1877; 1882-1883) - bisaptamanal, saptamanal, bilunar, lunar - revista stiintifica si culturala editata la Bucuresti de B. P. Hasdeu. Anticonservatoare, antidinastica. S-a ocupat mult de folclorul romanesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 191 192 193

194

195 196 197 »
«

»