´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 196

COM - enciclopedia universala

COM:  (Computer Object Modeler) - model propagat de firma Microsoft privind tehnologia client/server, implementat in Windows NT si Windows 95, care articuleaza integratorul de documente compozite din Microsoft OLE. Exista, de asemenea, un COM

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

COM - enciclopedia universala

COM:  (Computer Output Microfilming) - iesire pe microfilm; teh-nica de conversie si inregistrare a datelor de la calculator direct pe microfilm.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

COM - enciclopedia universala

COM:  (COMunication) - nume de dispozitiv logic de comunicatie, rezervat de sistemul de operare MS-DOS pentru patru porturi seriale de comunicatii numite: COM1, COM2, COM3 si COM4. Astfel, daca un modem este conectat la un port serial si o imprimanta la un alt port serial, dispozitivele sunt identificate ca COM1 si COM2.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coma - enciclopedia universala

Coma:  Alterare totala sau partiala a starii de constienta. O coma poate fi consecinta leziunilor cerebrale de origine vasculara, infectioasa, tumorala sau traumatica (edem, hemoragie sau contuzie cerebrala). Ea poate rezulta si dintr-o oxigenare cerebrala insuficienta (insuficienta circulatorie, asfixie, intoxicatie cu oxid de carbon), poate fi cauzata de o criza de epilepsie, de o intoxicatie a tesuturilor cerebrale (intoxicatie medicamentoasa, alcoolica, supradoza de drog), de o boala metabolica (encefalopatie respiratorie sau hepatica, acidocetoza diabetica, hipo-glicemie) sau endocrina (coma mixedematoasa). Se disting mai multe tipuri de coma dupa intinderea alterarii functiilor de relatie. Un subiect poate intra in coma de oricare stadiu. Primele stadii (1 si II) sunt mai usor reversibile daca este suprimata cauza comei. Daca nu, aceasta se agraveaza pana la stadiul IV, care este ireversibil. Stadiul I, sau coma vigila, este caracterizat prin reactii de desteptare a subiectului atunci cand este supus unei stimulari dureroase (deschiderea ochilor, bombanituri). Stadiul II se manifesta prin disparitia capacitatii de desteptare a subiectului. Reactiile motorii persista totusi, ca retragerea unui membru atunci cand este ciupit; reactiile sunt cu atat mai putin adaptate la stimuli cu cat tulburarea este mai grava. Stadiul III, sau coma carus, este caracterizat prin disparitia oricaror reactii motorii si prin aparitia tulburarilor oculare (miscari asimetrice ale ochilor) si vegetative, indeosebi respiratorii, care pot cauza decesul prin anoxie (suprimarea aportului de oxigen pentru tesuturi). Stadiul IV, sau coma depasita, defineste moartea cerebrala deci moartea bolnavului. Examenul neurologic permite sa se aprecieze profunzimea comei. Traseul electroencefalogramei indica reactivitatea subiectului la stimuli. Un bolnav in coma trebuie sa fie spitalizat de urgenta. Independent de tratamentul cauzei, cand aceasta este posibil, este necesara o supraveghere foarte stricta a subiectului cu scopul de a veghea la mentinerea functiunilor sale vitale: respiratie (oxigenarea si, adesea, ventilatia asistata) si circulatia sangvina (rehidratarea, lupta impotriva colapsului). Bolnavul este hranit artificial prin perfuzie, chiar prin sonda digestiva. Ingrijirile medicale vizeaza prevenirea complicatiilor zacutului la pat (escarele), protectia ochilor etc. Tratamente mcdicale specifice permit sa se lupte contra edemului cerebral, sa se previna sau sa se trateze crizele convulsive si sa se previna complicatiile tromboembolice cu ajutorul unui tratament anticoagulant. Un subiect poate ramane intr-o coma profunda timp de mai multe luni, chiar mai multi ani, cu o activitate cerebrala slaba sau imperceptibila (starea vegetativa cronica). In schimb, orice leziune a trunchiului cerebral provoaca o alterare a functiilor vitale (respiratie, indeosebi), conducand cel mai des la o coma depasita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 193 194 195

196

197 198 199 »
«

»