´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 197

Coma depasita - enciclopedia universala

Coma depasita:  Stare de moarte cerebrala caracterizata prin oprirea definitiva a tuturor functiilor creierului si trunchiului cerebral, cu persistenta activitatii cardiace. Oprirea definitiva a activitatii cerebrale este atestata prin doua electroencefalograme plate care au fost practicate la un interval de cateva ore. Spre deosebire de starea vegetativa cronica, coma depasita este ireversibila. Oprirea cardiaca definitiva survine in cateva ore sau cateva zile. Daca este avuta in vedere o prelevare de organe, este continuata reanimarea pentru a mentine vitalitatea organului (sau organelor) de transplantat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comanda supapelor - enciclopedia universala

Comanda supapelor:  Toate componentele care asigura actionarea supapelor. Comanda supapelor include arborele(ii) cu came si toate componentele de actionare, toate piesele care transforma miscarea de rotatie a arborelui cu came in miscarea pistonilor supapelor, supapele si toate componentele asociate lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comandor - enciclopedia universala

Comandor:  Grad de ofiter superior din aviatia si marina militara, corespunzator gradului de colonel din armata de uscat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comarnescu, Petru - enciclopedia universala

Comarnescu, Petru:  (n. 23 noiembrie 1905, Iasi - d. 27 noiembrie 1970, Bucuresti) - critic de arta si eseist A absolvit Dreptul si Literele si Filosofia la Bucuresti. A facut studii artistice la Los Angeles, unde si-a luat doctoratul in estetica la Universitatea Southern - California cu teza The Nature of Beauty andits Relations in Goodness (Natura Frumusetii si relatiile ei cu Binele) , publicata in romaneste cu titlul Kalokagathon, 1964. Din cauza studiilor in SUA, ca si a faptului ca facuse parte din gruparea Criterion, alaturi de Mircea Eliade, Emil Cioran s.a., scrierile sale ulterioare au fost drastic cenzurate. A editat Actiune si reactiune (1929-1930) , caiete de sinteza nationala, impreuna cu Ionel Jianu, Constantin Noica, Mihail Polihroniade. A fost unul dintre initiatorii gruparii Criterion (din 1930) . A fost redactor la Editura Fundatiilor Regale, apoi la ESPLA siladiverse publicatii: Revista Fundatiilor Regale", Universul literar s.a., unde s-a ocupat mai ales de cronica teatrala, elogiind adesea lucrari in manuscris ale unor tineri (ex. Petru Dumitriu) . in 1966 a fost comisar al Pavilionului romanesc la Bienala de la Venetia (expozitia Tuculescu) . A scris studii si monografii despre Luchian, Tonitza, Sirato, Anghel, Brancusi, Tuculescu, Iser etc. A tradus din O'Neill, W. Scott, Defoe, T.W. Lawrence, B. Shaw s.a. Ca eseist a comentat scriitori straini: Jack London, Sinclair Lewis, Th. Dreiser, Jerome K. Jerome, Tagore, Sheridan, Alain Fournier s.a. In volumele Homo Americanus, 1933) ; Chipurile si privelistile Americii, 1980 infatiseaza America moderna. Postum a aparut Chipurile si privelistele Europei , 1980.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 194 195 196

197

198 199 200 »
«

»