´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 203

COMPAQ - enciclopedia universala

COMPAQ:  (COMPatibility And Quality) - firma producatoare de calculatoare infiintata in februarie 1982. Initial, firma s-a numit Gateway Technologies. In noiembrie 1982 este lansat primul calculator - Compaq Portable Computer

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Compatibilitate sangvina - enciclopedia universala

Compatibilitate sangvina:  Posibilitate de a amesteca sangele unui individ cu cel al altuia fara a provoca reactia imunitara de hemoliza. Regula compatibilitatii sangvine este aceea de a nu aduce antigene impotriva carora primitorul are anticorpi, de exemplu a sangelui A care are antigenul A transfuzat unui bolnav O care poseda anticorpi anti-A Compatibilitatea sangvina cea mai simpla este identitatea de grup intre produsul sangvin si primitorul de sange: astfel, un bolnav de grup sangvin A va fi transfuzat cu sange de grup A. Verificarea compatibilitatii trebuie sa fie efectuata imediat inaintea oricarei transfuzii, chiar la patul bolnavului. In fapt, unii anticorpi exista in mod natural (anticorpii sistemului ABO); altii, numiti aglutinine neregulate, nu apar decat in anumite imprejurari si trebuie deci sa fie cautati inaintea oricarei transfuzii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Compilator - enciclopedia universala

Compilator:  Program care transforma un program scris intr-un limbaj sursa intr-un program echivalent scris intr-un limbaj tinta. Limbajul destinatie poate sa fie un alt limbaj de programare sau sa fie limbajul unei masini reale sau virtuale. In cazul in care este vorba de o masina virtuala executia programului rezultat se poate face prin interpretare. Compilarea presupune cateva etape (faze) specifice cum sunt: analiza lexicala, analiza sintactica, analiza semantica, generarea si optimizarea de cod intermediar, generarea si optimizarea de cod obiect. In cazul in care se genereaza cod obiect pentru o masina reala, in codul generat se include si codul necesar pentru utilizarea unor servicii specifice fazei de executie: gestionarea automata a memoriei dinamice, utilizarea firelor de executie multiple, etc. Unele compilatoare ofera suport pentru depanarea programelor, modificarea unor componente ale programului fara recompilarea intregului program, paralelizare etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Complement - enciclopedia universala

Complement:  Sistem enzimatic care participa la reactiile antigene/anticorpi si, in particular, la distrugerea antigenelor. Complementul joaca un rol fundamental in lupta impotriva bolilor infectioase si a vectorilor lor. Un deficit, innascut sau dobandit, in ce priveste una dintre componentele complementului, antreneaza un mai mare risc de a contracta anumite boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 200 201 202

203

204 205 206 »
«

»