´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 204

Complex - enciclopedia universala

Complex:  Totalitate a tendintelor inconstiente, cu mare incarcatura emotionala, care conditioneaza organizarea personalitatii subiectului. Complexele nu sunt patologice dar pot deveni, cauzand tulburari caracteriale la copii, tulburari psihice la adult. Complexul de inferioritate ia nastere atunci cand copilul isi da seama de slabiciunea sa naturala (fata de adulti, mai ales). Fiecare individ cauta sa-si corecteze starea de inferioritate in functie de valoarea afectiva sau simbolica ce o reprezinta pentru el; accst mecanism se numeste compensatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Complex imun circulant - enciclopedia universala

Complex imun circulant:  Asociere intre un antigen si unul dintre anticorpii corespunzand acestui antigen, care circula in sange si poate provoca boli autoimune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Complex industrial - enciclopedia universala

Complex industrial:  teritoriu imens, pe a carui suprafata sunt amplasate zeci si sute de centre si noduri industriale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Complexul lui Oedip - enciclopedia universala

Complexul lui Oedip:  Stadiu al dezvoltarii psihologice a copilului, caracterizat printr-un puternic atasament fata de parintele de sex opus. Complexul lui Oedip are o importanta cruciala in formarea personalitatii in intregime. El se plaseaza temporal intre 3 si 6 ani si difera dupa sexul subiectului. La baiat, tatal este iubit si de temut in acelasi timp (ambivalenta), cu teama de pedeapsa (angoasa de castrare). La fata, absenta penisului antreneaza un sentiment de ura fata de mama, cu invidie admirativa fata de tata, posesor al falusului (complexul Electrei). Iesirea din stadiul complexului lui Oedip si renuntarea la fantasmele legate de acesta marcheaza accesul la stadiul genital si la sexualitatea adulta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 201 202 203

204

205 206 207 »
«

»