´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 206

Compresie - enciclopedia universala

Compresie:  La motoarele cu ardere interna cu pistoane, se refera la presiunea exercitata asupra amestecului combustibil-aer la cilindru la motorul cu aprindere cu bujii sau la presiunea exercitata asupra aerului la motorul diesel. Compresia face combustia sa fie mult mai eficienta si creste randamentul motorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Compresie a maduvei - enciclopedia universala

Compresie a maduvei:  Sau compresie medulara este un sindrom cauzat de o compresie exercitata asupra maduvei spinarii, responsabila uneori de paralizii. Cauzele intalnite sunt multiple: tumora benigna sau maligna, infectie, malformatie vasculara a maduvei spinarii sau artroza coloanei vertebrale. Compresia se exercita fie direct pe maduva spinarii, fie pe vase, diminuand circulatia sangvina locala. Tratamentul unei compresii a maduvei este o urgenta. Variabil, in functie de cauza, el este totusi cel mai des chirurgical (ablatia unei tumori, de exemplu). In absenta tratamentului, evolutia se face in sensul agravarii progresive a simptomelor, in particular a paraplegiei (paralizia totala a membrelor inferioare), si catre ireversibilitatea leziunilor. De altfel, o agravare brutala poate surveni in orice moment, legata de compresia unei artere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Compresor de supraalimentare - enciclopedia universala

Compresor de supraalimentare:  Compresor pneumatic folosit pentru a forta patrunderea aerului la motor. Desi termenul este folosit frecvent doar pentru compresoarele mecanice, acesta poate fi de diverse tipuri, putand fi chiar si un turbocompresor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Compresorul - enciclopedia universala

Compresorul:  este o pompa care comprima de obicei aer, sau, in cazul instalatiei de climatizare, un agent de racire. Jaguar, Mercedes si alte firme folosesc compresoare pentru cresterea puterii motorului. Motorul insa trebuie sa-si foloseasca o parte din puterea suplimentara pentru a actiona acest compresor, ceea ce creste consumul de combustibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 203 204 205

206

207 208 209 »
«

»