´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 208

Comuna din Paris - enciclopedia universala

Comuna din Paris:  Nume dat guvernului instaurat la 18 martie 1871 de catre populatia pariziana rasculata in urma revolutiei izbucnite datorita infringerii Frantei in Razboiul franco-prusian (1870-1871). Insurectia a fost infranta de armata guvernamentala cu sprijinul Prusiei (28 mai 1871).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comuna primitiva - enciclopedia universala

Comuna primitiva:  Prima treapta de dezvoltare a societatii omenesti, caracterizata prin munca in comun si prin impartirea egala a bunurilor materiale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comunicare interauriculara - enciclopedia universala

Comunicare interauriculara:  Absenta a inchiderii septului cardiac, care separa in mod normal auriculul drept de auriculul stang. Comunicarea interauriculara este anomalia cardiaca cea mai frecventa dupa comunicarea intraventriculara. De marime adesea importanta, orificiul lasa sa treaca sangele oxigenat din auriculul stang catre auriculul drept, din cauza presiunii mai ridicate in partea stanga a inimii (inima stanga) decat in partea ei dreapta (inima dreapta), realizand un sunt (scurtcircuit). Aceasta malformatie nu se manifesta prin nici un simptom la copil, dar printr-o gafaiala la adult. Ea poate fi totusi banuita datorita unui suflu depistat la auscultare. Uneori remarcabil tolerata in absenta tratamentului, comunicarea interauriculara permite o supravietuire care poate atinge 60 sau 70 de ani. Dar adesea ea se complica spre varsta de 40 de ani, aparand tulburari ale ritmului cardiac si oboseala cardiaca. Inchiderea orificiului in timpul copilariei evita aparitia complicatiilor la varsta adulta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Comunicare interventriculara - enciclopedia universala

Comunicare interventriculara:  Absenta inchiderii septului cardiac, care separa in mod normal ventriculul drept de ventriculul stang. Comunicarea interventriculara este cardiopatia congenitala cea mai frecventa (8 cazuri la 1 000 nasteri). Din cauza diferentei de presiune intre cele doua ventricule, sangele rosu (oxigenat) trece, prin acest orificiu care are de la 1 la 2 centimetri diametru, din ventriculul stang in ventriculul drept, apoi in artera pulmonara. Comunicarea intraventriculara este, in general, o boala fara simptome. Adultul poate resimti uneori o gafaiala. La auscultare, un suflu sistolic (in timpul contractiei inimii) permite sa fie detectata boala. Atunci cand orificiul este mic, el are tendinta sa se inchida spontan. Singurul risc il constituie boala lui Osler, in care un microb se prinde pe acest orificiu. Atunci cand orificiul este mare, comunicarea interventriculara antreneaza adesea o puternica hipertensiune in artera pulmonara, ceea ce impune o inchidere chirurgicala a orificiului inaintea varstei de doi ani. Bine stapanita, aceasta tehnica are rezultate excelente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 205 206 207

208

209 210 211 »
«

»