´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 211

Conceptie - enciclopedia universala

Conceptie:  Fecundarea ovulului, gametul femela, de catre spermatozoid, gametul mascul. In mod normal conceptia are loc in treimea externa a trompei lui Fallopio, la 12 pana la 48 de ore in medie dupa un contact sexual fecundant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Concesiune - enciclopedia universala

Concesiune:  O conventie intre stat si concesionar prin care ultimul capata dreptul de a exploata terenuri petroliere, miniere, intreprinderi etc. apartinand statului (proprietatii publice). Potrivit art. 135, alin. 5 din Constitutia Romaniei bunurile proprietate publica ce apartin statului (bogatiile subsolului, caile de comunicatie, marea teritoriala etc.) pot fi concesionate, inchiriate sau date in administrare regiilor autonome, in conditiile legii. Concesiunea poate fi acordata in forme diferite. Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana, numita concedent, transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conchistadori - enciclopedia universala

Conchistadori:  Cuceritorii spanioli ai Lumii Noi, ajunsi pe continental american in sec. XVI si aflati in serviciul monarhiei spaniole. Prin actiunile lor, au determinat prabusirea imperiilor aztec, maya si incas. In actiunea lor s-au impletit setea de castig si spiritul de aventura cu politica de impunere a puterii spaniole si intentia de a-i crestina pe indigeni, puse in practica prin metode atroce, care au generat un adevarat genocid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Concours d'Elegance - enciclopedia universala

Concours d'Elegance:  Termen francez care descrie un concurs auto pentru masini clasice si de epoca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 208 209 210

211

212 213 214 »
«

»