´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 213

Conditii la limita - enciclopedia universala

Conditii la limita:  Conditiile impuse solutiei unei ecuatii diferentiale sau cu derivate partiale, sa le satisfaca pe frontiera domeniului pe care e definita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Condorul - enciclopedia universala

Condorul:  este o pasare rapitoare care este prezenta pe tot continentul american. Aripile condorului din Anzi depasesc anvergura de 3 metri! Este, de altfel, cea mai mare pasare zburatoare din lume. Planeaza pana la 5.000 metri altitudine; zborul sau este maiestuos. Ca si ruda sa, vulturul, el este un consumator de starvuri cu un aspect putin atragator. Vederea sa patrunzatoare ii permite sa descopere cadavrele de animale de la distante foarte mari. Atunci cand aterizeaza, o face la fel ca un avion: coboara intai picioarele, franeaza cu aripile in ultimul moment, ridica putin coada si, in sfarsit, atinge solul foarte lin! Pentru a-l observa, trebuie sa urci foarte sus in munti. El este vanat de crescatorii de animale care incearca sa le protejeze, si astfel a devenit foarte rar. Populatia de condori din California nu numara de altfel mai mult de 60 de indivizi inregistrati! Un cuplu de condori este unit pe viata si se inmulteste intr-un ritm foarte lent! Femela nu face decat un singur ou o data la 2 ani. Tanarul condor isi paraseste parintii la varsta de 1 an; el nu ajunge la maturitate decat catre 6 sau 7 ani, dar poate trai 65 de ani!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Condrocalcinoza articulara - enciclopedia universala

Condrocalcinoza articulara:  Boala reumatismala caracterizata prin incrustarea de cristale de pirofosfat de calciu in cartilagiul articular si in meniscuri. Condrocalcinoza articulara poate fi primitiva, frecventa sa crescand cu varsta. Cauza sa reala este necunoscuta; se mentioneaza totusi forme familiale in care boala este mai precoce si mai grava. De altfel, ea poate surveni ca urmare a unor boli ca hiperparatiroidia sau hemocromatoza. Cristalele pot declansa o criza acuta de artrita microcristalina, sau pseudoguta, sau chiar, fragilizand cartilagiul, ele pot favoriza dezvoltarea unei artroze. In sfarsit, multiplicitatea atingerilor articulare poate simula un reumatism inflamator. Dar, condrocalcinoza articulara ramane uneori latenta. Accesele de pseudoguta sunt ameliorate prin antiinflamatoare sau printr-o punctie a efuziunilor articulare, urmata de o infiltrare de corticosteroizi. In formele cronice, artrocliza (spalarea chirurgicala a articulatiei) are uneori o actiune calmanta. Tratamentul este chirurgical atunci cand leziunile sunt foarte distrugatoare si asociate cu artroza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Condromalacie - enciclopedia universala

Condromalacie:  Sau ramolire, inmuiere localizata a cartilagiului articular. Condromalacia, care afecteaza mai ales cartilagiile de la articulatia genunchiului (rotula, femur), poate fi consecinta unui traumatism consecutiv practicarii unui sport sau constituie semnul precursor al unei artroze. O durere vie este resimtita atunci cand genunchiul este intins (alergare, urcatul si coboratul scarilor etc.). Diagnosticul se bazeaza pe artroscopie, care permite sa se vada si sa se palpeze ramolismentul. Tratamentul principal este punerea in repaus a articulatiei afectate (gutiera gipsata, chiar imobilizare) timp de cateva luni, asociata cu o reeducare. Chirurgia nu este indicata decat in cazul unei importante anomalii a rotulei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 210 211 212

213

214 215 216 »
«

»