´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 214

Condromatoza - enciclopedia universala

Condromatoza:  Afectiune caracterizata prin prezenta condroamelor, mici tumori cartilaginoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Condron - enciclopedia universala

Condron:  Tumora cartilaginoasa benigna. Un condrom survine cel mai des la oasele mainilor si picioarelor (falange, metacarpiene si metatarsiene), mai rar la radacina membrelor si in trunchi. Aceasta tumora poate sa fie pusa in evidenta printr-o tumefactie palpabila, printr-o fractura (condromul compromitand soliditatea osului, care se poate rupe cu ocazia unui efort) sau poate fi descoperita in timpul unui examen radiologie. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala completa a condromului, care permite prevenirea riscului de fractura si evitarea unor recidive.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Condrosarcon - enciclopedia universala

Condrosarcon:  Tumora maligna primitiva a osului, de origine cartilaginoasa. Un condrosarcom atinge mai ales oasele voluminoase, ca femurul, tibia sau humerusul, dar poate sa fie localizat si la bazin sau la numeroase alte oase. Este una dintre formele cele mai frecvente ale cancerului osos. El afecteaza mai ales adultul dupa cel de al treilea deceniu de viata. Condrosarcomul se dezvolta in interiorul sau in exteriorul osului fie spontan, fie ca o complicatie a unei tumori benigne preexistente (condrom, osteocondrom). El se manifesta prin dureri foarte vii si, atunci cand afecteaza un os superficial, printr-o tumefiere. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala mare a tumorii. Evolutia condrosarcomului este dominata de doua riscuri: recidiva locala daca ablatia n-a fost completa si aparitia de metastaze, indeosebi pulmonare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conducta de admisie - enciclopedia universala

Conducta de admisie:  Reteaua de tevi care directioneaza aerul sau amestecul aer- combustibil de la supapa de reglare a debitului la orificiul de admisie al chiuloasei de cilindru. De la supapa, fluxul ajunge in camera de distribuire, de unde ajunge prin canale individuale la fiecare orificiu de admisie. Ventilatia motorului este mult imbunatatita daca conducta de admisie este astfel configurata incat sa optimizeze impulsurile de presiune in sistemul de admisie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 211 212 213

214

215 216 217 »
«

»