´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 215

Conductibilitate termica moleculara - enciclopedia universala

Conductibilitate termica moleculara:  capacitatea corpurilor (pamantului) de a transmite caldura prin miscare moleculara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conductie - enciclopedia universala

Conductie:  Transmitere a influxului nervos cardiac responsabil de contractiile automate si ritmate ale inimii. Influxul nervos cardiac se produce multumita unui tesut miocardic specializat, denumit tesut nodal. Tulburarile de conductie pot sa se produca in oricare parte a tesutului nodal. Aceste tulburari pot sa se prezinte ca o intarziere a conductiei (bloc incomplet) sau ca o absenta a conductiei (bloc complet). Blocul poate fi intermitent sau permanent. O tulburare a conductiei este adesea fara simptom la inceput si poate ramane asa. In caz de blocaj complet al activarii cardiace, daca zonele de automaticitate ale tesutului nodal subiacent (pacemakcre naturale) nu se schimba, se produce o sincopa, sau sindromul lui Adams-Stokes. Diagnosticul poate fi pus prin electrocardiografie, monitorizare, Holter electrocardiografie, uneori printr-o electrocardiografie endocavitara, pentru a pune in evidenta nivelul blocajului si pentru a deduce o eventuala indicatie a implantarii unui stimulator. Numeroase tulburari ale conductiei nu reclama nici un tratament si trebuie doar sa fie supravegheate. In caz de sincopa sau de probleme echivalente, este indicata o antrenare electrostatica temporara (montarea unei sonde de stimulare electrica, folosind calea venoasa pana in cavitatile cardiace) sau permanenta (implantarea unui stimulator cardiac).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conectivita - enciclopedia universala

Conectivita:  Orice boala caracterizata printr-o atingere inflamatorie si imunologica a tesutului conjunctiv si prin difuzia leziunilor. Denumirea de boala sistemica este preferata azi. Acestea sunt inca prost cunoscute. Exista probabil O tulburare a sistemului imunitar uneori ereditara. Tesutul conjunctiv fiind prezent in tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a fi afectate intr-un mod asociat, de unde si marea varietate de simptome (atingere articulara, cutanata, cardiaca, pulmonara, hepatica, renala, a sistemului nervos central sau periferic, vasculara, digestiva). Principalele conectivite sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos diseminat, sclerodermia, conectivita mixta, sau sindromul lui Sharp, dermatopolimiozita, periarterita no-doasa. Evolutia, in general cronica, este marcata de pusee frecvent asociate unui sindrom inflamator. Deznodamantul acestor boli depinde, in principal, de atingerile organelor vitale. Consta cel mai des in corticoterapie sau in folosirea imunosupresoarelor pe cale orala sau injectabila, in pofida numeroaselor lor efecte nedorite, in particular infectioase. De asemenea, se poate face apel la injectiile intravenoase cu imunoglobuline plasmatice (plasmafereza), in mediu spitalicesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conexiune - enciclopedia universala

Conexiune:  legatura intre fenomene: relatie, raport, conexitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 212 213 214

215

216 217 218 »
«

»