´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 217

CONFIG.SYS - enciclopedia universala

CONFIG.SYS:  (CONFIGuration SYStem) - numele fisierului din sistemul de operare DOS care este un fisier text ASCII aflat in directorul radacina si contine comenzile de configurare a sistemului la pornirea calculatorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conflictul literar - enciclopedia universala

Conflictul literar:  Este factorul determinant in desfasurarea actiunii unei opere literare epice sau dramatice. El poate fi unul exterior manifestat prin: confruntarea deschisa ori mocnita dintre personaje (sau grupuri de personaje) avand interese sau conceptii diferite; contradictia dintre un personaj si mediul ostil afirmarii sale ca personalitate. Conflictul poate fi interiror,constand in tensiunea care decurge din sentimentele, optiunile contradictorii ale unuia si aceluiasi personaj. Din perspectiva momentelor subiectului, izbucnirea conflictului se suprapune cu intriga, maxima tensiune cu punctul culminant, iar solutionarea conflictului cu deznodamantul. Conflictul in romanul realist este generat, de obiciei, de dorinta de parvenire a unui personaj, de lupta pentru putere sau pentru o pozitie sociala, de meandrele iubirii (impartasite, neimpartasite, interesate, dezinteresate), de obtinere a unei mosteniri. Conflictul latent este o varianta de conflict prin care se desemneaza o tensiune interioara sau exterioara nemanifestata, dar importanta pentru evolutia personajelor sau a actiunii. Conflictele secundare ale romanului realist pot avea efecte imprevizibile asupra intrigii principale. Ele sunt sustinute, de obiciei, de personaje secundare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Confucianism - enciclopedia universala

Confucianism:  Doctrina filozofica si social-politica a lui Confucius si a adeptilor sai, devenita apoi doctrina religioasa, care sustinea ca problema conducerii armonioase a societatii si a statului este conditionata de perfectionarea propriei personalitati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Confuzie mintala - enciclopedia universala

Confuzie mintala:  Stare patologica ce se caracterizeaza printr-o dezorganizare a constiintei. O confuzie mintala este cel mai des datorata unei afectiuni organice cerebrale (epilepsie, accident vascular cerebral, encefalita) sau unei boli generale (infectie febrila, accident metabolic). Confuzia mintala se traduce printr-o slabire sau o dezordine a tuturor proceselor psihice; scaderea vigilentei (naucire, obnubilatie sau toropeala); incapacitatea de a-si coordona ideile; tulburari ale perceptiei si ale memoriei; dezorientare in spatiu si timp; anxietate; delir oniric cu halucinatii senzoriale uneori inspaimantatoare. Bolnavul este ca ratacit, perplex, incapabil sa se regaseasca pe sine si sa inteleaga situatia. Ca regula generala, confuzia mintala se asociaza cel mai des cu semne organice (febra, deshidratare, dureri de cap) care pot pune in pericol viata subiectului. Confuzia mintala este o urgenta care necesita o supraveghere spitaliceasca si odihna, dar partea principala a tratamentului consta in ingrijirea bolii de origine. Dupa vindecare, bolnavul recupereaza totalitatea facultatilor sale mintale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 214 215 216

217

218 219 220 »
«

»