´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 219

Conizatie cervicala - enciclopedia universala

Conizatie cervicala:  Ablatie a unu, fragment de tesut in forma de con de la baza colului uterin. Dupa o incizie conica in col si in endocol (interiorul colului), tesuturile ramase sunt apropiate cu scopul de a reface un nou col. Interventia se practica sub anestezie locala sau generala si necesita o spitalizare. Nu exista deloc inconveniente secundare grave. Trebuie totusi ca o sarcina ulterioara sa fie supravegheata mai mult din cauza riscului crescut de nastere prematura. O conizatie mare poate, de asemenea, sa modifice glera cervicala si sa o faca putin propice patrunderii spermatozoizilor: la o femeie care doreste sa aiba copii, se procedeaza atunci la imbunatatirea calitatii glerei prin administrarea de estrogeni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conjunctiva - enciclopedia universala

Conjunctiva:  Membrana tip mucoasa transparenta care acopera fata interna a pleoapelor (conjunctiva tarsala) si care captuseste o parte a globului ocular (conjunctiva bulbara). Conjunctiva protejeaza globul ocular de agresiunile externe. Conjunctiva poate fi sediul diferitelor afectiuni: inflamatia (conjunctivita); leziunea degenerativa (pinguecula, o mica proeminenta galbuie; pterigionul, ingrosare membranoasa care apare cu varsta sau la expunerea prelungita a ochilor la soare sau la intemperii); tumora, benigna sau maligna; in sfarsit, ea poate suferi un traumatism (hemoragie subconjunctivala, arsura cu sau fara simblefaron, aderenta intre cele doua foite ale conjunctivei) sau o uscaciune oculara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Conjunctivita - enciclopedia universala

Conjunctivita:  Inflamatie a conjunctivei, de origine infectioasa, virala parazitara sau alergica. Conjunctivitele sunt frecvente si adesea benigne. Conjunctivitele infectioase sunt provocate de agenti bacterieni (stafilococi, streptococi, pneumococi). Conjunctivitele virale sunt cauzate adesea de unele adenovirusuri; ele pot, de asemenea, sa fie imputabile unor virusuri herpetice sau sa rezulte din afectiuni virale ca rujeola sau varicela. Conjunctivitele de origine parazitara, foarte rare in regiunile noastre climatice, pot fi provocate de o filarioza cauzata de parazitul african loa-loa. Conjunctivitele alergice, uneori asociate unei blefarite sau unei eczeme a pleoapelor, sunt cauzate fie de unele particule aeriene (polenuri, particule de praf), fie de produse cosmetice, de colire sau de lentilele de contact. Conjunctivitele se manifesta in mod obisnuit printr-o inrosire a ochiului, cu precadere in fundul sacilor conjunctivali, sub pleoape, fara a exista o senzatie de durere. Jena provine din mancarime sau din impresia de a avea fire de nisip sub pleoapa. O conjunctivita de origine alergica se traduce printr-o lacrimare intensa, iar o conjunctivita infectioasa prin secretii purulente care, uneori, lipesc genele dimineata la desteptare. Ele sunt dezlipite cu ajutorul unei bucati de vata imbibate in ser fiziologic sau in apa fiarta. In cazul conjunctivitelor infectioase, tratamentul este pe baza de colire cu antibiotice adaptate germenilor in cauza. Daca o conjunctivita este virala, colirele cu antiseptice si antibiotice servesc la prevenirea suprainfectarii, destul de frecventa. Antiviralele sunt eficiente impotriva virusului de tip herpes. Tratamentul conjunctivitelor alergice, pentru a fi eficace, trebuie sa priveasca in acelasi timp si simptomele si cauzele: utilizarea colirelor antiinflamatorii steroidiene si desensibilizarea fata de alergenul in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Consangvinitate - enciclopedia universala

Consangvinitate:  Existenta a unei legaturi de inrudire intre doi indivizi. Un mare grad de consangvinitate intr-un cuplu creste in mod important probabilitatea de aparitie a unei afectiuni ereditare recesive la copiii cuplului. In fapt, aceste boli nu pot sa se manifeste la un subiect decat atunci cand cele doua gene purtatoare ale bolii, una transmisa de catre tata, alta transmisa de catre mama, sunt prezente pe o pereche de cromozomi omologi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 216 217 218

219

220 221 222 »
«

»