Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 222

Constantinescu, Pompiliu - enciclopedia universala

Constantinescu, Pompiliu:  (n. 17 mai 1901, Bucuresti - d. 10 mai 1946, Bucuresti) - critic literar. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti si a fost profesor la Colegiul Sf. Sava. A scos revista Kalende (1928-1929) impreuna cu Vladimir Streiniu si Serban Cioculescu. A fost cronicar literar al Revistei Fundatiilor Regale. A publicat in special volume de cronici literare in linie maioresciana: Miscarea literara, 1927) ; Critice, 1933, premiul Societatii Scriitorilor Romani; Figuri literare, 1938; Tudor Arghezi, 1940; Eseuri critice, 1947.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Constelatia - enciclopedia universala

Constelatia:  O constelatie este un grup aparent de stele care formeaza o figura sau un model imaginar pe cerul noptii. Constelatiile sunt impartite in regiuni definite si recunoscute oficial pentru a usura identificarea si descrierea lor. Stelele care fac parte dintr-o constelatie pot fi foarte indepartate unele de altele in spatiu si pot face parte din diferite grupuri stelare, dar ele par a fi apropiate pe cer datorita pozitiei lor relative fata de Pamant. Constelatiile au fost folosite de navigatori, astronomi si chiar poeti si artisti de-a lungul timpului pentru a ghida, a invata si a inspira. Constelatiile au si o importanta culturala si mitologica semnificativa in diverse culturi din intreaga lume.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Constiinta romaneasca - enciclopedia universala

Constiinta romaneasca:  (1923) - saptamanal, Cluj. Organul Asociatiei de Propaganda pentru Solidaritatea Nationala si Sociala a Romanilor, menit sa ajute cunoasterea reciproca a fenomenelor culturale din provinciile romanesti de dupa Marea Unire. Editorialisti: Sextil Puscariu, Nicolae Iorga s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Constipatie - enciclopedia universala

Constipatie:  Emisie anormal de rara a scaunelor. Nu exista un ritm "normal" de defecare, frecventa medie a scaunelor fiind, dupa individ, de la doua pe zi la trei pe saptamana. De asemenea, nu se vorbeste de constipatie decat daca este vorba de mai putin de trei scaune pe saptamana. Mecanismele puse in joc sunt diferite. Unele constipatii sunt consecinta unei incetineli a inaintarii fecalelor in lungul cadrului colic. In alte cazuri, aceasta inaintare este normala, dar exista tulburari de evacuare din cauza unei proaste functionari a rectului si anusului. Constipatia poate fi ocazionala, provocata de un zacut la pat, de o febra, de un regim restrictiv, de medicamente care incetinesc tranzitul, de o sarcina, de o calatorie etc. , sau poate fi cronica si permanenta. Daca sunt scoase din discutie cazurile rare legate de o boala organica (cancer, boala inflamatorie), majoritatea constipatiilor sunt pur functionale, nefiind gasita nici o cauza organica. In majoritatea cazurilor, este sunt favorizate de alimentatia occidentala, saraca in fibre, de sedentarism si de stres. Se fac mai multe investigatii doar pentru constipatiile aparute recent; o analiza clinica a situatiei digestive conduce cel mai frecvent la diagnosticul de constipatie functionala benigna. Contagiune directa se face, in principal, pe cale aeriana (in cursul vorbitului, tusitului, stranutului: rujeola, varicela, gripa), prin sange sau prin sperma infectata (SIDA) sau prin contact cutanat (scarlatina, herpes genital, scabie, pediculoza). Contagiunea indirecta se face, in principal, prin intermediul imbracamintei sau lenjeriei de pat (paduchi), al apelor sau al materiilor de eliminare (fecale, urina) infectate. Astfel, in cazul unor boli ca hepatitele A si E, holera, amibiaza si enterovirozele ca poliomielita, este implicat un ciclu de contagiune orofecal. Utilizarea vaccinurilor si antibioticelor a redus considerabil problemele contagiunii, iar astazi este repusa in discutie problema izolarii bolnavului, practica privita in mod traditional ca singurul mijloc eficace de a lupta impotriva extinderii infectiilor. Mai persista inca masurile de cvictie scolara pentru unele boli contagioase (vezi tabelul din pagina anterioara).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 219 220 221

222

223 224 225 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct