Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 224

Conta, Vasile - enciclopedia universala

Conta, Vasile:  (n. 15 noiembrie 1845, Ghindaoani, jud. Neamt - d. 22 aprilie 1882, Bucuresti) - filosof si poet. A facutgimnaziul la Iasi, apoi a insotit o trupa de actori prin Moldova. A facut studii comerciale, apoi Dreptul in Belgia. A frecventat Societatea Junimea si a publicat in Convorbiri literare scrierile filosofice: Teoria fatalismului; Teoria ondulatiunii universale; Originea speciilor, 1873-1848. Postum au aparut Bazele metafizicii siIntaiele principii care alcatuiesc lumea. A devenit liberal, fiind ministru in Cabinetul Ion Bratianu. Poezia sa n-a fost apreciata de junimisti, dar timpul l+a asezat in randul primilor filosofi originali romani, care aveau sa inspire inclusiv un fel de a concepe si de a face literatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contemporanul 1 - enciclopedia universala

Contemporanul 1:  (1881-1884; 1885- 1889) , bilunar, apoi lunar, Iasi. Revista politica, stiintifica si literara romana, de orientare general democrata, aparuta sub ingrijirea lui Ion Nadejde. Spiritul rector al revistei a fost C. Dobrogeanu - Gherea. A militat pentru raspandirea ateismului, evolutionismului si principiilor fundamentale ale marxismului. A publicat traducerea unor fragmente din Fr. Engels - Originea familiei, a proprietatii private si a statului. A promovat o literatura realista.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contemporanul 2 - enciclopedia universala

Contemporanul 2:  (1946-1991) - saptamanal social-politic si cultural, Bucuresti, editat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste (din 1990Ministerul Culturii) . Din 1991 pana astaziContemporanul, Ideea europeana , saptamanal. Revista nationala de cultura, politica si stiinta. Editor: Ministerul Culturii. In prezent director: scriitorul Nicolae Breban.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contentie - enciclopedia universala

Contentie:  Procedeu terapeutic care permite imobilizarea unui membru, exercitarea unei compresiuni asupra tesuturilor sau protejarea unui bolnav agitat. In psihiatrie, contentia serveste la impiedicarea unor bolnavi prea agitati sau violenti sa se automutileze sau sa raneasca pe cineva din jur. In traumatologie, contentia serveste la imobilizarea fracturilor, entorselor sau luxatiilor. Ea mai este practicata in timpul accidentelor tendinoase si musculare cele mai benigne sau, preventiv, in practicarea unui sport. In psihiatrie, contentia prin camasa de forta nu se mai practica. In caz de agitatie extrema, asteptand ca neuro-lepticele sa-si faca efectul, bolnavul este protejat de accidente cu legaturi suple, aplicate la incheieturile mainilor si la glezne. In traumatologie, contentia face apel la chirurgie sau la diferite materiale: gips, gutiera, bandaj. In acest ultim caz se disting doua procedee: contentia adeziva, sau strapping, este realizata cu benzi adezive, elastice sau nu, dupa patologia in cauza; ea permite o imobilizare relativa a unei articulatii, o reducere a durerilor si a edemului; contentia neadeziva este mai putin utilizata. Benzile elastice sunt intrebuintare pentru comprimarea unei efuziuni sangvine (hematom), pentru imobilizarea provizorie a unei articulatii sau in caz de alergie la contentiile adezive. Benzile neelastice sunt utilizate pentru mentinerea unui membru intr-o pozitie buna ("esarfa" in asteptarea ajungerii la spital in caz de luxatie a umarului, de exemplu). Centurile de contentie abdominala sunt destinate sa impiedice iesirea in exterior a eventratiilor si herniilor, dar rolul lor real este deosebit de discutat. Metoda care vizeaza, de o maniera reversibila si temporara, evitarea fecundatiei unui ovul de catre un spermatozoid sau, in caz ca fecundatia a avut loc, evitarea nidatiei oului fecundat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 221 222 223

224

225 226 227 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct