´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 227

Contractie uterina - enciclopedia universala

Contractie uterina:  Incordare intermitenta a muschiului uterin in timpul nasterii. Contractiile ritmice si mai mult sau mai putin dureroase ale uterului anunta in mod normal inceputul travaliului de nastere. Mecanismul lor de declansare, probabil hormonal (ocitocina), este inca necunoscut. Contractiile cresc in intensitate si in frecventa pe toata durata travaliului, antrenand mai intai stergerea, apoi dilatarea colului uterin si, in sfarsit, expulzia fatului si a placentei. Trebuie sa facem o distinctie intre aceste contractii adevarate, care anunta nasterea, si contractiile lui Braxton-Hicks, care sunt adesea perceptibile incepand cu luna a 6-a de sarcina, dar care nu sunt dureroase si nu antreneaza modificarea colului uterin. O contractara poate fi provocata de un mare numar de boli infectioase. Astfel, tetanosul provoaca contracturi generalizate; o reactie la o iritatie inflamatorie locala explica contractura coloanei vertebrale in cursul meningitelor. Contracturile survin. de asemenea, in cursul unor intoxicatii, cu stricnina de exemplu, in unele boli ale sistemului nervos central (paralizii) sau in isterie. Insusi muschiul este direct atins in caz de miozita (inflamatia muschilor) sau de surmenaj muscular. O contractara poate fi permanenta sau tranzitorie (crampa). La palpare, muschiul este tare si dureros. Odihna si aplicarea de comprese reci sunt asociate la nevoie cu masaje si cu kineziterapie, precum si cu medicamente in caz de durere intensa (analgezice, decontracturante musculare sau miorelaxante, antiinflamatoare). Contracturile consecutive unui efort sportiv prea mare in raport cu nivelul de antrenament pot fi prevenite: respectarea regulilor de incalzire progresiva, adaptarea efortului la gradul de antrenament, incetarea practicarii sportului timp de 7 pana la 14 zile dupa o prima contractara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contractul de antrepriza - enciclopedia universala

Contractul de antrepriza:  Este un contract care se incheie intre antreprenor (meserias, intreprinzator), care se obliga sa execute pe riscul sau o anumita lucrare pentru cealalta parte numita client, in schimbul unui pret. Este frecvent intalnita in practica antrepriza de constructii. Potrivit clauzelor contractuale, asigurarea materialelor necesare executarii revine antreprenorului sau cade exclusiv in sarcina clientului. Antrepriza este reglementata de art. 1413, alin. 5, Codul civil si consta in 'luarea savarsirii unei lucrari drept un pret determinat, cand materialul se da de acela pentru care se executa o lucrare"

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contractul de comision - enciclopedia universala

Contractul de comision:  Este contractul prin care o persoana (comisionar) se obliga sa savarseasca pe numele sau, dar pe cheltuiala altei persoane (comitent) un act juridic, (ex. depunerea in consignatie a unui bun in vederea vanzarii) in schimbul unei remuneratii (comision). Codul Comercial in cartea I, t. XII, cap. II, art. 405 si urm. reglementeaza contractul de comision (drepturile si obligatiile ce revin partilor contractante - comisionar si comitent).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Contractul de comodat - enciclopedia universala

Contractul de comodat:  (Sau imprumutul de folosinta) Este un contract incheiat intre comodant si comodator in baza caruia primul remite spre folosinta temporara celui din urma un lucru cu obligatia acestuia de a-l restitui imprumutatorului, care ramane proprietarul lui, in natura sa specifica. Este reglementat in cartea III, t. X, cap. I, art. 1560 si urm. Codul civil. Comodatul este un contract cu titlu gratuit, unilateral si de regula genereaza obligatii numai pentru comodator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 224 225 226

227

228 229 230 »
«

»