´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 233

Convertizor de Cuplu - enciclopedia universala

Convertizor de Cuplu:  Lichid de cuplare folosit la transmisia automata pentru a transmite puterea de la motor la roti. Convertizorul de cuplu face ca transmisiunea sa fie activa chiar daca vehiculul este oprit. Lichidul de transmisiune absoarbe puterea si previne calarea motorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Convertor catalitic - enciclopedia universala

Convertor catalitic:  Denumit si catalizator, este un recipient din otel inoxidabil amplasat la sistemul de evacuare a gazelor de masina, si contine un strat subtire de material catalitic. Materialul folosit este o combinatie de platina, rodiu si paladiu si transforma gazele evacuate de motor, prin reactii chimice, in produse mai putin periculoase. Asa-numitii catalizatori tripli sunt foarte eficienti, dar functionarea lor necesita un control precis al combustiei, care se poate face numai de un sistem care controleaza procentul dintre combustibil si aer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Convorbiri critice - enciclopedia universala

Convorbiri critice:  (1907-1919; 1935) - bilunar, apoi, lunar, Bucuresti. Revista literara aparuta initial cu titlul Convorbiri si condusa, tot timpul, de MihailDragomirescu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Convorbiri literare - enciclopedia universala

Convorbiri literare:  (1867-1944; 1970-1990; serie noua din 1996) - Iasi, apoi Bucuresti, din nou Iasi. Bilunar, apoi lunar. Revista de cultura aparuta ca organ al Societatii literare Junimea. La infiintare a avut ca redactor pe Iacob Negruzzi, iar ca spiritus rector pe TituMaiorescu. Eminescu, Creanga, Vasile Conta, Maiorescu, Tzigara Samurcas au publicat acolo. Seria noua, de dupa 1960, editata de Uniunea Scriitorilor, a avut ca redactor sef pe poetul Corneliu Sturzu, iar cea care apare din 1996 tot un poet, Cassian Maria Spiridon. A exercitat o puternica influenta asupra miscarii literare din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din prima parte a veacului XX.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 230 231 232

233

234 235 236 »
«

»