´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 234

Convulsii - enciclopedia universala

Convulsii:  Contractii bruste si involuntare ale muschilor si care survin in crize. Natura cauzei gasite, cand ea poate exista, variaza: febra sau deshidratare la sugar, traumatism cranian, infectie (meningita, encefalita), accident vascular cerebral, tumora intracraniana, tulburare metabolica (scaderea nivelului sangvin, al glucozei sau calciului), intoxicatie (alcool, oxid de carbon, medicament). Termenul de convulsii se refera, in general, Ia fenomene musculare generalizate la intregul corp, zise "clonice", secuse, miscari sacadate ale membrelor, fetei si ochilor. Fenomenele zise "tonice" se traduc, la randul lor, printr-o redoare intensa a corpului si pot fi asociatc manifestarilor precedente in cursul aceleiasi crize. Exista si o pierdere a starii de constienta, cel putin in cursul crizelor generalizate. Se vorbeste de epilepsie atunci cand crizele au o tendinta de a recidiva in decurs de mai multe luni sau de mai multi ani, fie ca este sau nu cunoscuta cauza lor. La un sugar, convulsiile impun o spitalizare cu scopul de a sti daca este vorba de o cauza intamplatoare sau de inceputul unei epilepsii. In afara suprimarii unei eventuale cauze, tratamentul se face uneori cu diazepam (prin injectii intramusculare sau pe cale intrarectala) in timpul crizei. La nevoie, diazepamul si alte antiepileptice (fenobarbitalul etc.) administrate pe cale orala previn recidivele pe termen lung. Convulsiile febrile ale copilului. Convulsiile pricinuite de febra se produc doar la copiii sub 5 ani, cel mai des inainte de 2 ani. Febra este intotdeauna destul de ridicata, mai mare de 38 ° C. Convulsiile febrile sunt de scurta durata, sub 2-3 minute. Examinarea copilului arata ca dezvoltarea psihomotorie este normala si ca sistemul nervos nu este atins. Totusi, de cele mai multe ori spitalizarea este indicata cu scopul de a inlatura suspiciunea unei cauze grave subiacente, in particular o meningita. Unele criterii indica faptul ca exista pentru copil un risc mare de recidiva in decursul unui alt puseu febril; aceste criterii sunt: o intarziere psihomotorie, o anomalie a examenului neurologic, o varsta sub 9 luni, convulsii prelungite, antecedente familiale de convulsii febrile. In ce priveste riscul ulterior de epilepsie (persistenta convulsiilor pe durata lunga, chiar fara febra), acesta este foarte mic, sub 2%. Tratamentul convulsiilor febrile nu difera de cel al altor tipuri de convulsii: diazepam, cel mai bine pe cale intrarectala. Uneori se da un tratament preventiv continuu pana la varsta de 5 ani daca exista un factor de risc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cooperare - enciclopedia universala

Cooperare:  de la frantuzescul "cooperer", ceea ce inseamna cooperare, a lucra impreuna cu cineva, a colabora, a-si da concursul; munca in comun, cooperatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cooperarea transfrontaliera - enciclopedia universala

Cooperarea transfrontaliera:  colaborarea cu aspect economic, care are drept scop eliminarea barierelor impuse de frontiere, libera circulatie a individului si crearea unui sistem economic favorabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coordonare - enciclopedia universala

Coordonare:  Totalitate a mecanismelor nervoase care asigura, in fiecare moment, coordonarea contractiilor si decontractiilor diferitilor muschi ai scheletului. Coordonarea presupune interventia mai multor organisme. Caile nervoase aduc informatiile Ia encefal de la caile sensibilitatii profunde (pozitia articulatiilor, gradul de tensionare a muschilor), ale sensibilitatii tactile, ale vederii, ale echilibrului. Sisteme motoare comunica in sens invers instructiunile encefalului comandand contractiile musculare: caile piramidale, care vin de la cortexul cerebral, transmit miscarile voluntare, iar caile extrapiramidale transmit pozitiile si ajuta miscarea voluntara. Controlul acestui ansamblu este realizat de creierul mic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 231 232 233

234

235 236 237 »
«

»