´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 235

Coordonate - enciclopedia universala

Coordonate:  Numere care fixeaza pozitia unui punct pe o dreapta, in plan sau in spatiu in raport cu un sistem de referinta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coordonate carteziene - enciclopedia universala

Coordonate carteziene:  Coordonate raportate la un reper format din doua drepte (in plan) sau de trei drepte (in spatiu) numite axe de coordonate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Copie de arhiva - enciclopedia universala

Copie de arhiva:  O copie a unei baze de date, efectuate periodic, in scopul de a permite refacerea datelor valabile la un anumit moment de timp (in scopul de a extrage acele informatii care au disparut ulterior din baza de date). O copie de arhiva se poate utiliza si pentru refacerea (macar partiala) a bazei de date in cazul unei erori irecuperabile (datorate in general a mediului de stocare a datelor pe discul magnetic). Copia de arhiva se poate efectua pe o banda, pe un alt disc magnetic de rezerva, pe un disc optic, etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Copilarie - enciclopedia universala

Copilarie:  Perioada a vietii ce se situeaza intre nastere si pubertate, care caracterizeaza o fiinta umana pe calea dezvoltarii sale. Copilaria cuprinde mai multe stadii succesive: perioada neonatala, prima copilarie si cea de a doua copilarie. Perioada neonatala, adica stadiul de nou-nascul, incepe de la nastere pana in a 28-a zi a vietii si debuteaza printr-o perioada de adaptare la viata extrauterina (din ziua intai pana in ziua a 7-a), in timpul careia copilul ar putea fi expus in mod deosebit la patologii ca anoxia (lipsa oxigenarii, a creierului in special). Aceasta perioada este, de asemenea, cea in care se pot descoperi eventuale anomalii, unele dintre ele fiind sistematic depistate (fenilcetonuria, hipotiroidia). Prima copilarie caracterizeaza copilul a carui varsta se gaseste intre 29 zile si 2 ani. Aceasta este o perioada de dezvoltare intensa a tuturor organelor si in particular a creierului. Achizitiile psihomotorii sunt rapide. In timpul acestei faze de adaptare imunitara, copilul trebuie sa faca fata multiplelor agresiuni infectioase, al caror obiect il constituie (mai ales virale, uneori bacteriene). Patologia infectioasa constituie astfel primul motiv de consultare a sugarilor. In timpul acestei perioade este recomandat sa se procedeze la depistarea eventualelor tulburari auditive sau vizuale. Copilaria a doua se situeaza intre 2 si 12 ani. Viteza de crestere este mai mica (in jur de 5 cm pe an) si achizitiile copilului se situeaza in esenta in domeniul sociocultural. Se pot distinge varsta prescolara (2-6 ani) si varsta scolara (6-12 ani), faza in timpul careia se largesc si se perfectioneaza cunostintele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 232 233 234

235

236 237 238 »
«

»