´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 237

Coralul - enciclopedia universala

Coralul:  poate fi solitar sau poate forma o colonie (in cazul acesta sute sau mii de indivizi sunt lipiti unul de celalalt). Fiecare individ al coloniei este denumit polip si seamana cu o anemon a de mare in miniatura. El are o coroana de tentacule cu ajutorul carora captureaza minusculele crustacee ce-i servesc drept hrana. Polipul fabric a un schelet de calcar care il protejeaza. Scheletul coloniei poate avea forme foarte variate (ramura, taler, sfera). Coralul se gaseste in toate marile, dar creeaza recife numai in marile calde. Formarea recifului are loc prin acumularea scheletelor de corali. Aceasta se petrece foarte incet: un recif cu o inaltime de 40 metri poate avea varsta de 2.000 de ani! Cu toate acestea, recifele pot fi enorme; cel mai mare, Marea Bariera de Corali din Australia, are o lungime de 2.400 kmetri! Recifele constituie o bogatie incredibila: ele atrag o sumedenie de organisme care se adapostesc, se reproduc sau se hranesc aici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coran - enciclopedia universala

Coran:  Cartea sacra a religiei islamice cuprinzand cuvantul lui Allah transmis, prin revelatie si numai in limba araba, lui Mahomed. Fixat in scris intre anii 632 (moartea Profetului) si 655 (moartea califului Usman), Coranul este alcatuit din 114 diviziuni, numite sure. Acestea contin norme morale si juridice, conceptii metafizice, o cosmologie, o escatologie etc. Coranul este baza intregii civilizatii islamice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Coraziune - enciclopedia universala

Coraziune:  actiunea mecanica de roadere si de slefuire a rocilor produsa de catre vantul incarcat cu particule de roci dure.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CORBA - enciclopedia universala

CORBA:  (Common Object Request Broker Architecture) - ansamblu de specificatii de baza pentru ORB

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 234 235 236

237

238 239 240 »
«

»