´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 238

Corbea, Andrei - enciclopedia universala

Corbea, Andrei:  (n. 1951, Iasi, nume la nastere Hoisie) eseist. A absolvit germanistica, romanistica si istoria la Iasi, a facut doctoratul la Universitatea Bucuresti. A scris studii interdisciplinare, de germanistica, teorie literara, estetica, istorie literara si comparatism. Lucrari: Ego, Alter, Alter Ego, 1993; Despre teme. Explorari in dimensiunea antropologica a literaturii, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corbul (Corvus corax) - enciclopedia universala

Corbul (Corvus corax):  Dintre toate pasarile din familia ciorilor, corbul (Corvus corax) este cel mai mare, mai indraznet si mai mandru. In momentul de fata corbul este o pasare ocrotita de lege fiind observata din ce in ce mai rar. Inca mai poate fi vazuta in apropierea padurilor batrane de dealuri si munte. Corbul este o pasare sedentara care in iernile mai grele coboara din inaltimile montane catre zonele mai joase unde isi poate gasi hrana mai usor. Penajul este de culoare neagra cu reflexe violete-albastrui. Are un cioc puternic, turtit lateral, incovoiat, de culoare neagra. Picioarele sunt puternice si cu ghiare, asemanatoare cu cele ale pasarilor de prada. Zboara foarte bine si poate ajunge la inaltimi de 2000 de metri. De multe ori este confundata cu vulturii sau cu acvilele dataorita zborului lor planat. Corbul este de aproximativ doua ori mai mare decat o cioara obisnuita si ajunge la lungimi de 65 cm, anvergura aripilor de 1,2 - 1,5 m si o greutate maxima de 1,5 kg. Hrana corbului este omnivora desi poate fi considerat si pasare de prada. Consuma de la seminte si fructe si pana la insecte larve, broaste, oua sau pasari mici. Nu rateaza nici ocazia de a se hrani din animale moarte motiv pentru care mai este numit si sanitarul naturii. In luna februarie incepe perioada de imperechere la corbi. Cuibul si-l face in arbori batrani sau pe stanci in zone greu accesibile. Pe perioada clocitului femela este hranita de catre mascul. Ea nu poate pleca pentru ca ouale ar ingheta. Perioada de incubatie este de 21 de zile iar puii parasesc cuibul dupa alte 40 de zile insa sunt dependenti de hrana parintilor pana la 60 de zile. Corbul este considerat ca fiind o pasare extrem de inteligenta motiv pentru care il vom gasi in foarte multe povesti si legende.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corbul de mare alb - enciclopedia universala

Corbul de mare alb:  este o pasare mare cu ochii subliniati cu gri. In zbor, el este rapid, dar la sol este mai degraba stangaci. Cuibareste in colonii mari pe tarmuri. Poate fi observat mai ales pe cornise si pe faleze unde se afla la adapost de pradatori ca vulpea. Cuibul sau este facut din iarba de mare, puf si pamant. Femela depune aici un singur ou alburiu pe care-l cloceste 44 de zile. Cei doi parinti hranesc puiul circa 3 luni. Penele incep sa inlocuiasca puful catre varsta de 6 saptamani: ele sunt la inceput cafenii, apoi, treptat, se deschid la culoare. Corbul de mare se hraneste cu pesti ca heringul sau macroul. Tehnica sa de pescuit este spectaculoasa. El planeaza deasupra apei. Cum vede o prada, coboara in picaj cu aripile pe jumatate stranse uneori de la mai mult de 40 metri inaltime! Trece de prada sub apa, apoi folosindu-se de labele sale palmate urca la suprafata, insfacandu-si in treacat prada. O mananca de indata ce ajunge la suprafata apei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corcea, Avram - enciclopedia universala

Corcea, Avram:  (n. 16 aprilie 1868, Costei, Banatul Sarbesc - d. 1951, Pietroiu, Ialomita) preot, culegator de folclor. A studiat Teologia la Caransebes. A fost preot la Costei, catihet la Varset, membru in Consistoriul eparhial din Caransebes. A facut parte din Sfatul National de la Alba Iulia pentru Unirea din 1918. Dupa al doilea razboi mondial arestat in Romania, a murit in deportare, pe Baragan. A cules folclor din intregul Banat: Balade poporale, 1899.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 235 236 237

238

239 240 241 »
«

»