Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 239

Corcea, Avram - enciclopedia universala

Corcea, Avram:  (n. 16 aprilie 1868, Costei, Banatul Sarbesc - d. 1951, Pietroiu, Ialomita) preot, culegator de folclor. A studiat Teologia la Caransebes. A fost preot la Costei, catihet la Varset, membru in Consistoriul eparhial din Caransebes. A facut parte din Sfatul National de la Alba Iulia pentru Unirea din 1918. Dupa al doilea razboi mondial arestat in Romania, a murit in deportare, pe Baragan. A cules folclor din intregul Banat: Balade poporale, 1899.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corcodelul cu gat negru (Podiceps nigricollis) - enciclopedia universala

Corcodelul cu gat negru (Podiceps nigricollis):  Este o pasare de apa incantatoare si ca orice lucru frumos este si foarte rara si greu de observat. Corcodelul cu gat negru este raspandit in toata Europa insa doar ca prezenta izolata si foarte rara. Populatii mai dense de corcodel cu gat negru sunt intalnite in Europa de Est. De obicei cuibareste in colonii mixte, impreuna cu alte specii de corcodei sau chiar alte specii de pasari de apa. Iarna migreaza catre zonele litorale ale Marii Mediterane. Penajul este mult mai viu colorat in perioada verii. Nu exista diferente majore intre femela si mascul. Spatele, aripile, gatul si capul sunt de culaore neagra. Impresionanti sunt ochii de un rosu aprins si sprancenele stufoase galbui. Lateralele sunt ruginii-roscate iar in zbor se poate observa cate o dunga alba pe aripi. Penajul corcodelului cu gat negru devine mult mai sters pe perioada iernii cand apar nuantele de cenusiu. Lungimea corpului este de 28-34 cm, anvergura aripilor este de 55-60 cm iar greutatea maxima de 350 g. Corcodelul cu gat negru este un scufundator desavarsit. Prin aceasta metoda reuseste sa-si procure hrana care este alcatuita din insecte, viermi, moluste si pesti, dar si sa scape de pradatori. Cand pericolul este aproape, se scufunda si poate iesi la suprafata la 20-30 de metri distanta. Corcodelul cu gat negru isi construieste cuibul pe vegetatia plutitoare, ferit de pradatorii terestri. In final arata ca o gramada de vegetatie plutitoare. Femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corcodelul cu gat rosu (Podiceps grisegena) - enciclopedia universala

Corcodelul cu gat rosu (Podiceps grisegena):  Este o pasare acvatica si la fel ca si ceilalti membri ai familiei este un excelent scufundator in scopul procurarii hranei. In Europa este raspandit doar in partea estica iar la noi in tara poate fi vazut mai ales in Delta Dunarii. Corcodelul cu gat rosu prefera baltile cu vegetatie bogata. Toamna tarziu migreaza catre zonele de iernare din Bazinul Marii Mediterane si al Marii Caspice. In luna martie revine la noi pentru a-si creste puii. Seamana la infatisare cu corcodelul mare, cu care este des confundat. Podoaba capilara mai putin bogata si gatul de un rosu-caramiziu aprins sunt elemente cu care poate fi usor identificat si diferentiat. Obrajii sunt albi-cenusii, crestetul capului este negru iar corpul este negru cu nuante caramizii. Ciocul este negru cu baza galbena. Iarna, coloritul penajului este mai sters iar nuantele de rosu-caramiziu dispar aproape complet. Lungimea corpului este de 40-45 cm, deschiderea aripilor de 80-85 cm si greutatea de 700-900 g. Corcodelul cu gat rosu isi procura hrana prin scufundare si este alcatuita in mare parte din pesti de mici dimensiuni dar si din crustacee si alte vietati acvatice. Cuibul este construit suspendat pe vegetatia acvatica iar femela depune 4-5 oua, de regula intr-o singura serie pe an. Perioada de incubatie este de 24 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Corcodelul mare (Podiceps cristatus) - enciclopedia universala

Corcodelul mare (Podiceps cristatus):  Este ca si toata familia corcodeilor, o pasare dependenta de apa. In apa se hraneste, doarme iar cuiburile sunt plutitoare. Ca toate speciile de corcodei si corcodelul mare este un foarte bun scufundator. Prefera baltile mai putin adanci, cu vegetatie bogata si bineinteles ca Delta Dunarii ii ofera habitatul ideal. Aici de altfel este si cea mai mare densitate de corcodei. Corcodelul mare este o pasare elegamta si frumoasa, mai ales in perioada verii cand penajul capata culori mai aprinse. Coloritul general este brun deschis si mai albicios pe burta. Caracteristic pentru el este gulerul de culoare ruginie-roscata si motul de pe cap de culoare neagra. Cand se simte amanintat isi zburleste penele de pe cap si de pe gat incarcand sa para mai mare. Iarna pierde acest guler iar motul de pe cap este mai putin evident. Lungimea corcodelului mare este de aproximativ 50cm, anvergura aripilor de 90cm si o greutate medie de 1kg. Hrana este alcatuita in principal din pesti dupa care se scufunda cu multa dibacie dar si din moluste si diferite larve acvatice. Spectacolul nuptial al corcodelului mare este minunat si o incantare sa-l privesti. Cuiburile sunt facute din vegetatia de pe marginea baltii si sunt plutitoare. Femela depune 3-4 oua albe iar clocitul este asigurat de ambii parinti timp de 24 de zile. Tinerii au un colorit general cenusiu cu striatii mai evidente in zona gatului. Perecchile cresc o singura serie de pui pe an. Toamana, corcodelul mare migreaza catre tinuturile mai calde din zona mediteraneana si din Africa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 236 237 238

239

240 241 242 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct